Kako su lekovi za dijabetes promenili dansku ekonomiju? "Bez farmaceutskog giganta, skoro da nije bilo rasta"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danski ekonomisti sada raspravljaju o tome da li zemlja treba da objavi još jedan skup ekonomskih statistika koji uklanja Novo Nordisk

foto Pixabay

Nakon 100 godina relativno tihog postojanja kao proizvođač lekova za dijabetes, danska firma Novo Nordisk je odjednom postala toliko velika da preoblikuje dansku ekonomiju.

Razlog: Ozempik i Vegovi, dva leka kompanije Novo Nordisk koji su proglašeni revolucionarnim u oblasti gojaznosti.

Uspeh ove kompanije sada objašnjava skoro sav nedavni ekonomski rast Danske, a porast prodaje lekova u inostranstvu podstiče dansku centralnu banku da zadrži kamatne stope niže nego što bi inače, kažu ekonomisti.

U poslednjih nekoliko nedelja, tržišna vrednost Novo Nordiska je premašila veličinu danske privrede. To ju je učinilo drugim najvrednijim javnim preduzećem u Evropi, posle grupe za luksuznu robu LVMH.

A uticaj je postao još oštriji: "Bez farmaceutske industrije, skoro da nije bilo rasta" privrednog proizvoda u prvom kvartalu ove godine u odnosu na godinu ranije.

Senka kompanije je toliko ekspanzivna da danski ekonomisti sada raspravljaju o tome da li zemlja treba da objavi još jedan skup ekonomskih statistika koji uklanja Novo Nordisk. Drugim rečima, tu je Novo Nordisk, a tu je i ostatak ekonomije.

- Nikada nismo bili u ovakvoj situaciji gde je jedna jedina kompanija imalo tako veliku ulogu - rekao je Jens Naervig Pedersen, ekonomista danske banke.

Profit kompanije Novo Nordisk porastao je 45 odsto na 39 milijardi danskih kruna, oko 5,7 milijardi dolara, u prvoj polovini godine, vođen potražnjom za lekovima.

Oni su toliko uspešni da se kompanija bori da održi korak sa potražnjom i ograničava zalihe u Sjedinjenim Državama, dok pokušava da poveća proizvodnju piše New York Times.

(Telegraf Biznis)