Niz ekonomskih susreta u toku Svesrpskog sabora: "Srbija i Srpska će se uvek međusobno pomagati"

M. P.
Vreme čitanja: oko 7 min.

Centralno obeležavanje manifestacije "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" počeće u 17 časova na Trgu republike

Foto: Tanjug/Marko Đoković

U Beogradu se danas održava Svesrpski sabor, koji okuplja veliki broj ljudi iz Srbije i Republike Srpske, a kako je planirano, pored celodnevnog raznovrsnog programa biće održana i zajednička sednica dve vlade o unapređenju saradnje.

Na manifestaciji učestvuju predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, zvaničnici najviših institucija Republike Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona, kao i crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

Centralno obeležavanje manifestacije "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" počeće u 17 časova na Trgu republike.

Održani brojni susreti 

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović sastao se u poslovnoj zgradi te firme sa predstavnicima kompanija iz gasnog sektora Republike Srpske.

Tema sastanka dve delegacije bile su mogućnosti proširenja saradnje između nacionalne gasne kompanije i preduzeća iz Republike Srpske, kroz prizmu obezbeđenja sigurnosti snabdevanja tržišta Srbije i Republike Srpske prirodnim gasom, saopštio je Srbijagas.

Pored toga, teme sastanka bile su i strateški projekti i izgradnja novih gasovoda i gasovodnih objekata na ovom području, kao i interkonekcije i regionalna povezivanja u svetlu budućnosti snabdevanja "plavim" energentom.

U razgovoru, pored direktora Srbijagasa i njegovih saradnika, učestvovali su i direktor Gasprometa Pale Goran Ašonja, direktor "Sarajevogasa" Nedeljko Elek i direktor Gas-Resa Nikica Vranješ.

Sastanku su prisustvovali i direktor "Transnafte" Bogdan Kuzmanović i v.d. direktora preduzeća "Transportgas Srbija" Zoran Jovčić.

Planirano je da dve delegacije obidju Muzej Nikole Tesle i posle toga nastave razgovor o još čvršćoj saradnji u narednom periodu.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

"Mi smo jedan narod, sa zajedničkom istorijom"

Generalna direktorka Elektromreže Srbije Jelena Matejić ugostila je danas, u okviru Svesrpskog sabora, delegaciju Elektroprivrede Republike Srpske i tom prilikom istakla da je Nacionalni dispečerski centar EMS-a, zajedno sa drugim sistemima i službama, srce elektroenergetskog sistema Srbije.

- A tamo gde se govori o srcu Srbije, u bilo kom smislu, tamo pripadaju i dobrodošli su naši sunarodnici iz Republike Srpske. Mi smo jedan narod, sa zajedničkom istorijom, istim ciljevima i željama i prirodno je da sarađujemo i imamo najbliže moguće odnose - poručila je Matejićeva delegacijama koje su predvodili direktor Luka Petrović i vršioc dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković.

Matejić je istakla da je ideja o saboru i jačanju veza s našim narodom preko Drine sjajna, kao i da je važno da se naši elektroenergetski sistemi sinhronizovano razvijaju i funkcionišu.

- Danas razgovaramo o strateškim projektima koje sprovodimo, o razvoju kompanija koje smo, ne samo za nas već i za ceo region istočne i jugoistočne Evrope, zajedno osnovali, o modernizaciji poslovanja i načinima na koje možemo bliže da sarađujemo - kazala je Matejićeva.

Prema njenim rečima, zajednički rad elektroenergetskih kompanija Srbije i Republike Srpske može proizvesti samo korisne stvari za sve.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović istakao je da mu je zadovoljstvo što se nalazi u novim prostorijama EMS-a, kao i da je važno da partnerske kompanije osnaže svoje veze.

- Na taj način se ostvaruju benefit i za same kompanije i za građane i s jedne i druge strane Drine - naglasio je.

Petrović dodaje da je dispečerski centar EMS-a najveći i najvažniji na celom Balkanu.

- Ovo je kontrola visokih napona i prenosnih sistema, a oni ne kontrolišu samo Srbiju već i susjedne zemlje, čime drže stabilnost Zapadnog Balkana u energetskom smislu. Koriste najsavremeniju opremu i imaju ozbiljnu kontrolu upravljanja i praćenja rada sistema, a naslanjaju se na celu Evropu - rekao je Petrović.

On ističe da primećuje napredak EMS-a, kao i da kompanija svima može poslužiti kao primer dobrog poslovanja.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković naglasio je da je potrebno unapređivati zajedničku saradnju elektroenergetskih sistema Srbije i Republike Srpske.

- Razmatramo da unapredimo naše odnose u delu srednje Drine. To je reka koja nas operativno spaja na hidroelektranama Bajina Bašta i Višegrad - rekao je Živković.

Dodaje da su razgovarali i o procesima dekarbonizacije u ove dve kompanije, kao i da su pronašli oblike saradnje koji će unaprediti energetsku tranziciju.

- Ideja su nastavak saradnje i razgovori o poslovnim procesima za koje verujemo da su od interesa i kada je u pitanju snabdevanje električnom energijom, trgovina električnom energijom, ali i njena proizvodnja - zaključio je Živković.

Dogovor na polju fitosanitarne inspekcije 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Aleksandar Martinović izjavio je da se saradnja Srbije i Republike Srpske nastavlja u nizu brojnih oblasti, navodeći dogovor na polju fitosanitarne inspekcije koji će doprineti boljem protoku robe.

- Razmenili smo iskustva, a baveći se agrarom, mislim da smo napravili jedan krupan iskorak sa e-agrarom, koji omogućava brzo prijavljivanje za subvencije - rekao je Martinović.

On je dodao da Srbija ima niz drugih informatičkih dostignuća koja će rado podeliti sa kolegama i prijateljima iz RS, kao i da je danas sa svojim kolegom iz RS Savom Minićem postigao važan specijalni sporazum u oblasti uređenja donjeg toka reke Drine.

Minić je rekao za RTS da bi nedavno potpisani sporazum i memorandumi sa Srbijom, a koji čekaju ratifikaciju u skupštinama Srbije i Srpske, u praksi trebalo da omoguće efikasnije agrarno plaćanje i izlazak na treća tržišta.

- Srbija je tu otišla par koraka ispred nas kada je u pitanju sam sistem obračuna, površina kontrole, način plaćanja. Mi želimo da preuzmemo sve te dobre prakse, ali je veoma bitno da imamo usklađene cene. Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner Srpske i trebalo bi da ugovorimo kompatibilnost - istakao je Minić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Srbija i Srpska će se uvek međusobno pomagati

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Srbije Siniša Mali poručio je tokom posete centrali Poreske uprave u Beogradu zajedno sa delegacijom Republike Srpske koju je predvodila ministarka finansija Zora Vidović, da su finansije Srbije stabilne i da će se Srbija i Srpska uvek međusobno pomagati.

- Građani Srbije i Srpske da znaju, finansije su nam stabilne. I mi ćemo stalno pomagati jedni drugima, to je osnova boljeg života svih nas -  rekao je Mali.

On je izrazio zadovoljstvo zbog posete kolega iz Republike Srpske.

- Drago mi je što je Zora tu, što je direktor Poreske uprave tu, kao i njihovi saradnici. Mnogo sam srećan i zadovoljan što smo se okupili, moto celog dana je jedan narod - jedan sabor - rekao je Mali.

On je istakao da će od izložbe Ekspo 2027. koristi imati i Srbija i Republika Srpska.

- Gradimo najveći razvojni projekat Ekspo 2027. Očekujemo milione posetilaca i da taj događaj bukvalno bude podsticaj razvoja celog regiona i infrastrukture. Očekujemo da će dovesti do izgradnje novih škola i bolnica i svega onoga što podiže kvalitet života - rekao je ministar.

- Na nama koji se bavimo finansijama je da obezbedimo stabilan rast i razvoj i da stalno pronalazimo izvore rasta, da unapređujemo i kvalitet našeg finansijskog sistema - rekao je Mali.

Dodao je da se u tome uspeva.

- Sa dobrom atmosferom, sa dobrim nivoom komunikacije, zajedničkom vizijom i vrednostima koje delimo, nebo je granica. Mi ćemo svoj posao uraditi -istakao je on.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković je istakla da je Poreska uprava Srbije u drugom ciklusu programa transformacije i da je saradnja sa poreskom administracijom Republike Srbije godinama unazad izuzetno dobra.

- Planiramo da je intenziviramo u narednom periodu, posebno kada je u pitanju razmena iskustava i razmena znanja u vezi s e-fiskalizacijom, kupovinom gotovog komercijalnog rešenja, a posebno razmenom informacija za rizične poreske obveznike koji posluju i u Republici Srpskoj i u Srbiji - rekla je ona.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović je rekla da ljudima koji vode finansije RS saradnja sa Poreskom upravom u Srbiji mnogo znači.

- Tako je bilo i u svim prethodnim godinama, a i sada. Mi uglavnom imamo zakone koji su kompatibilni sa zakonima u Srbiji i u suštini sprovodimo projekte koji se provode i ovde. Prošle godine je ovde počela nova e-fiskalizacija, i mi smo je prihvatili i ona i kod nas kreće ove sedmice - istakla je ona.

Dodala je da su kolege u Srbiji uvek spremne da im pomognu a tako je bilo i kada je rađen novi zakon o e-fiskalizaciji.

Ministar finansija Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić je naglasio da je Srbija lider u regionu a da bi se to postiglo neophodno je stvoriti uslove i primeniti pravi način korišćenja mera fiskalne i monetarne politike.

- To su najbolje osetili građani Srbije u onim kriznim vremenima kada je bilo najteže, kada trebate da pomognete. Srbija je prva počela da koristi fiskalne mere i kroz fiskalni stimulans da podiže agregatnu tražnju i na takav način odredi nivo privredne aktivnosti, tako da kada kažete da Srbija danas ima u prvom kvartalu rast od gotovo pet odsto ne treba da čudi jer vodi odgovornu politiku - rekao je on.

Dodao je da bi svi u regionu trebalo da se ugledaju na način kako je Srbija pristupila javnim finansijama i kada su u pitanju javni projekti.

Direktor Banke Poštanska štedionica Bojan Kekić je istakao da je ova banka u Banjaluci prisutna od 2021. godine kada je završila akviziciju bivše Komercijalne banke.

- Ja sam tada rekao da je time postavljen finansijski auto-put između Republike Srbije i Republike Srpske. To se pokazalo tačnim - rekao je on.

Dodao je da Poštanska štedionica ima izuzetnu saradnju sa finansijama Republike Srpske i Ministarstvom finansija.

(Telegrfa Biznis)