Đedović Handanović: Neophodna javna debata o projektu "Jadar" i konsultacija između stručnjaka i javnosti

V. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Fokus treba da bude na pronalasku svih potrebnih informacija, a posledično i rešenja

Foto: Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je neophodna javna debata po pitanju projekta "Jadar", kao i javne konsultacije između stručnjaka i javnosti, ali i da je važno shvatiti potencijalne koristi od tog projekta.

Prema njenim rečima, fokus treba da bude na pronalasku svih potrebnih informacija, a posledično i rešenja.

- Ne treba da donosimo sud o nečemu što nije dovoljno izanalizirano s naučne i tehničke strana - rekla je Đedović Handanović, odgovarajući na pitanje da li će se Vlada izjasniti ponovo o projektu "Jadar" ili će čekati odluku Ustavnog suda o incijativi Rio Tinta za poništenje Odluke o ukidanju prostornog plana "Jadar".

Ministarka je navela da Srbija svoje zakonodavstvo usklađuje sa direktivama EU i dodala da je za svaki projekat neophodno ispoštovati predviđene korake, koji dovode do najboljeg rešenja.

Đedović Handanović je podsetila da je danas potpisan memorandum o saradnji između obrazovnih i naučnih institucija za razvoj nuklearne energije.

- Odnosno za stvaranje preduslova koji su nam potrebni da se odlučimo na taj korak. Imamo naučne i institucionalne preduslove - rekla je ministarka, u Palati Srbija, nakon panela "Nuklearna energija - od prošlosti do budućnosti".

Na pitanje novinara da li današnji memorandum ima bilo kakve veze sa projektom "Jadar", ministarka kaže da to nije slučaj.

- Nije to bila intencija. Intencija je bila da damo vetar u leđa institucijama da razvijaju svoje programe u budućnosti, da se povezuju sa partnerima, da šire znanja i iskustva, kao i da stvaramo kadrovske preduslove da bi mogli da razmišljamo o uvođenju nuklearne energije - zaključila je Đedović Handanović.

(Telegraf Biznis/Tanjug)