Prvo je misteriozno nestao, a onda se pojavio račun od 11 miliona dolara: Slučaj Bao Fana pod velom misterije

D. J.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj slučaj prati slične sudbine drugih visokoprofilisanih poslovnih lidera u Kini, gde nije neuobičajeno da direktori iznenada nestanu bez mnogo objašnjenja

Kineska investiciona banka, poznata po sklapanju nekih od najvećih poslova u zemlji u sektoru tehnologije tokom svojih zlatnih godina, otkrila je da je dobila ogroman račun od 78 miliona juana (11 miliona dolara) povezan sa nestankom njenog glavnog bankara, Bao Fana.

Zahtev za isplatom, koji su podnele neodređene kineske vlasti, samo dodatno produbljuje misteriju oko Baoovog nestanka. Bao je osnovao investicionu banku China Renaissance u Pekingu 2005. godine i učinio je jednim od vodećih posrednika za kineske tehnološke kompanije.

On je pomogao u sklapanju spajanja dve vodeće usluge za dostavu hrane u zemlji, Meituan i Dianping, 2015. godine. Danas je kombinovana platforma "super aplikacija" svuda prisutna u Kini.

Nejasna priroda Baoovog nestanka izazvala je šokove u kineskom finansijskom i tehnološkom sektoru, dodatno narušavajući poverenje u poslovanje tokom izraženog ekonomskog usporavanja.

Ovaj slučaj prati slične sudbine drugih visokoprofilisanih poslovnih lidera u Kini, gde nije neuobičajeno da direktori iznenada nestanu bez mnogo objašnjenja.

U februaru 2023. godine, China Renaissance je prijavila njegov nestanak usred šire akcije protiv korupcije. Godinu i po kasnije, protiv Baoa nisu podignute zvanične optužbe niti su iznete.

Prošlog leta, "Economic Observer", državna finansijska publikacija, izvestila je da je Bao bio u pritvoru glavnog kineskog nadzornog tela za borbu protiv korupcije, Centralne komisije za disciplinu, od trenutka njegovog nestanka. Rečeno je da je bio umešan u istragu o sumnjama u korporativno podmićivanje.

CNN nije uspeo da stupi u kontakt s Baoom od njegovog nestanka.

Misteriozan račun

U februaru, Bao je zvanično podneo ostavku na mesto predsednika i generalnog direktora investicione banke zbog „zdravstvenih razloga i kako bi proveo više vremena sa porodicom“, navedeno je u podnesku na hongkonškoj berzi.

China Renaissance, koja je prošle nedelje otkrila postojanje računa od 11 miliona dolara u odvojenom, zakasnelom berzanskom podnesku, izjavila je: „Grupa nema pouzdane informacije o statusu bilo kakve istrage u kojoj gospodin Bao sarađuje.“

Zapravo, ima toliko malo informacija o slučaju i povezanom zahtevu za uplatu, koji je primljen u poslednja tri meseca 2023. godine i naknadno plaćen, da su se revizori borili da utvrde kako da ga evidentiraju u poslovnim knjigama, izvestio je "Financial Times" u sredu, pozivajući se na neimenovane izvore. CNN je kontaktirao investicionu banku radi dodatnih informacija.

Na kraju, China Renaissance je stavku evidentirala pod „ostala potraživanja“, prema podnesku na berzi, što se generalno odnosi na sva preostala sredstva koja kompanija potražuje nakon pružanja robe ili usluga kupcima.

Banka je izjavila da, iako kineske vlasti mogu smatrati da uplata predstavlja „imovinu povezanu sa slučajem pod istragom“, to ne implicira pravnu presudu niti kaznu. Bankini advokati su savetovali da iznos može biti „vraćen ili konfiskovan“. Takođe bi mogla biti obavezna da plati još više.

Zbog misteriozne uplate, kineski revizor banke, Zhonghui Anda CPA, morao je da izda „kvalifikovano mišljenje“ o godišnjim rezultatima za 2023. godinu, ukazujući na to da mogu postojati propusti ili moguće netačnosti.

Prethodni revizor, Deloitte Touche Tohmatsu, jedna od tzv. Velike četvorke globalnih računovodstvenih firmi, podneo je ostavku u decembru jer nije mogao da stupi u kontakt sa Baoom.

(Telegraf Biznis)