Bez ovog proizvoda ne može da prođe doručak, a sad je zaštićen oznakom porekla: To će mu dodatno podići cenu
U martu ove godine je poslata incijativa da se ovaj proizvod zaštiti i promoviše
Autohtoni gatački kajmak iz mešine, koji se pravi po tradicionalnoj recepturi u ovom delu Hercegovine, zaštićen je oznakom porekla.
- Ovo priznanje je samo potvrda da se trud i rad isplati. Na taj način čuvamo tradiciju ovog kraja u proizvodnji autentičnih proizvoda. Veliki značaj ima i za Lokalnu zajednicu, jer će doprineti ruralnom razvoju i prepoznatljivosti područja. Za same proizvođače, znači i viša cenovna kategorija - istakla je Dragana Milović, predsednica Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka.
Inače, pomenuto udruženje je u martu ove godine poslalo inicijativu da se ovaj proizvod zaštiti i promoviše. Priznanje je stiglo u rekordnom roku od strane Agencije za bezbednost hrane BiH.
Kako se pravi kajmak?
Za jedan kilogram gatačkog kjamaka iz mješine potrebno je oko 15 litara mleka, više meseca rada i mnogo umeća proizvođača prenosi RTRS.
Potrebna su samo tri sastojka za proizvodnju: mleko, so i mešina, koja se dobija od ovčije ili jareće kože, dalje navode.
Kako pišu, kajmak se prvo "zameće" na razlivenom mleku, skuplja u drvene kace, cedi oko mjesec dana, a potom u mješini dozreva još dva meseca.
Cena mu je za kacu pre dve godine bila 1.800 dinara.
(Telegraf Biznis/Atvbl)