Firma koja je izgradila Titanik u dugovima do guše? Španci hoće da je preuzmu, Irci poručuju: "Ikonična je"

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Idu pod stečaj po drugi put u poslednjih 5 godina

Foto: Shutterstock

Brodogradilište Harland and Wolff je potvrdilo da će firma biti stavljena pod stečaj po drugi put u poslednjih pet godina.  Odbor kompanije je izjavio da postoji "verovatni put" za nastavak rada za sva četiri brodogradilišta pod novim vlasništvom.

Glavno brodogradilište se nalazi u Belfastu, najpoznatije po izgradnji Titanika, dok su ostale operacije u Appledoru u Engleskoj i Methilu i Arnišu u Škotskoj.

Kompanija je saopštila da će stečajni proces biti ograničen na matičnu kompaniju, Harland & Wolff Group Holdings plc, dok se očekuje da operativne kompanije koje upravljaju brodogradilištima nastave sa radom.

Međutim, akcionari će izgubiti celu vrednost svojih investicija u firmu. Firma je saopštila da se njene nekorisne operacije zatvaraju prenosi dalje Bi-Bi-Si.

Ovaj proces je već započeo zatvaranjem trajektne usluge za Scilly Islands, pre nego što je plovidba uopšte počela.

Ostale nekorisne operacije uključuju malu firmu u SAD-u i poslovanje u oblasti pomorskih usluga koje će biti prodato u nadi da će se očuvati 14 radnih mesta.

Mali broj nekorisnih radnika i drugih u podržavajućim ulogama obavešten je u ponedeljak da gubi posao.

Kompanija je upozorila da bi "dalje smanjenje broja zaposlenih u našim ključnim aktivnostima moglo biti neophodno" u zavisnosti od napretka procesa prodaje.

Prema saznanjima, o kojima je izvestio Bi-Bi-Si  špansko državno brodogradilište Navantia zainteresovano za operaciju u Belfastu.

Navantia je glavni partner u programu Fleet Solid Support (FSS) za izgradnju tri logistička broda za Kraljevski mornaricu, uz Harland and Wolff kao podizvođača.

Sky News je izvestio da je Babcock International, britanski odbrambeni izvođač, takođe potencijalni ponuđač za biznis u Belfastu.

Gospodin Downs je rekao BBC-ju da se nada da će moći da zaključi ugovor ili ugovore do kraja oktobra.

Zamenica premijera Severne Irske, Ema Litl Pingli izjavila je da interes za sticanje kompanije pokazuje da je "budućnost Harland and Wolff veoma snažna".

Ona je opisala kompaniju kao "apsolutno ikoničnu i ključnu za Severnu Irsku".

(Telegraf Biznis)