Paunović: Stabilnost finansija nije ugrožena, ali su troškovi zaduživanja visoki

D. J.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Paunović navodi da su prihodi i rashodi kredibilno budžetirani

Foto: Shutterstock

Predsednik Fiskalnog saveta Blagoje Paunović izjavio je danas da rebalans budžeta u osnovi neće ugroziti fiskalnu i makroekonomsku stabilnost države, ali upozorava da je potrebna pojačana opreznost.

- Pojačana opreznost treba da bude činjenica da se ovim rebalansom budžeta povećava fisklani deficit sa 2,2 na 2,9 odsto učešća u BDP-u i to će posledično uticati na smanjenje javnog duga. Fiskalni savet smatra da je propuštena prilika da se još više smanji javni dug zemlje - istakao je Paunović, prenosi RTS.

Paunović navodi da su prihodi i rashodi kredibilno budžetirani, ali da su prihodi mogli biti i veći od projektovanih.

- Prema našim procenama, to bi moglo da bude oko 0,2 odsto BDP-a, a isto važi i za rashode koji bi mogli biti nešto niži. Neki od njih možda se neće ni izvršiti, tako da je naša procena da oni mogu biti i nešto niži otprilike za 0,3 do 0,4 BDP-a - rekao je Paunović.

Povećanje fiskalnog deficita na 2,9 odsto udela u BDP-u najvećim delom dolazi zbog povećenih ulaganja odnosno trošenja za Ekspo, za "rafale" i druge kapitalne investicije.

Kapitalne investicije, od 7,9 odsto BDP-a, trenutno su najviše u istoriji, ali je Fiskalni savet skeptičan prema njima.

- Mi samo ukazujemo na potrebu većeg opreza. Sama činjenica da su kapitalni izdaci Republike jako veliki, oni učestvuju sa 6,9 odsto u BDP-u, a čak osam odsto, ako se posmatraju kapitalne investicije opšte države, govori da je to zaista istorijski nivo javnih investicija u našoj zemlji - objasnio je Paunović.

Dodaje da visok nivo javnih investicija dodatno aktuelizuje pitanje veće transparentnosti javnih projekata.

- Javnost treba da bude obaveštena, stručna i šira javnost, o tim projektima. To znači da iza njih treba da stoje odgovarajuće studije, to su analize troškova i koristi, jer će takve analize pre svega doprineti boljoj selekciji projekata -  rekao je Paunović.

(Telegraf.rs/Tanjug)