Ministarka Đedović odgovorila na navode Aleksića o Boru: "Istine radi, evo nekoliko činjenica"

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarka je istakla da Ziđin Copper zapošljava na hiljade radnika u Boru i Majdanpeku gde je plata trenutno 144.000 dinara

Foto: Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović odgovorila je na navode predsednika Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića o Boru, ističući da je Ziđin Copper Srbija kompanija u kojoj je Srbija strateški partner sa 37% udela.

"Poštovani gospodine Aleksiću, opet iznosite niz netačnih informacija i zbunjujete građane. Da li je u pitanju neznanje ili loša namera - ostavljam na slobodnu procenu. Istine radi, evo nekoliko činjenica:

Ziđin Copper Srbija je kompanija u kojoj je Srbija strateški partner sa 37% udela. Nikakvu zemlju niti hektare nisu oni oduzeli nikom, niti im je ko išta “dao”. Srbija ima učešće u toj kompaniji, pa tako učestvuje i u vlasništvu zemlje. Što se tiče otkupa privatne zemlje, ko je želeo prodao je zemlju kompaniji i šta je tu sporno? Princip otvorene tržišne ekonomije.

To je ujedno i kompanija koja je zaposlila na hiljade radnika u Boru i Majdanpeku gde je plata trenutno 144.000 dinara. Da li je novih 2200 zaposlenih u Boru zabluda za gospodina Aleksića?  - poručila je ministarka i dodala da je Aleksić nedavno rekao da je “novo rudarenje smrtna kazna za Srbiju”, a sada u Skupštini Srbije govori da imamo najveća nalazišta bakra i zlata u celoj Evropi.

- Samo nije jasno da li se zalaže da se ti resursi eksploatišu ili ne eksploatišu?! Čini se da bi da se eksploatiše, ali kada on dođe na vlast. Tada će, pretpostavljam, to biti u redu. U međuvremenu, možda bi bilo bolje zasaditi kikiriki - zaključila je ministarka u svom obraćanju.

(Telegraf Biznis)