Turista objavio račune iz Hrvatske, hvali niske cene, ali mnogi se ne slažu: "Pre bih pio morsku vodu!"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, cene u restoranima i hotelima porasle su 70 posto od 2015. do 2024. godine

Foto-ilustracija: Shutterstock, Milena Đorđević

Hrvatska svake godine privlači veliki broj turista. Dugo se vremena zemlja na Jadranu smatrala jeftinim rajem za odmor, ali sudeći po komentarima turista, čini se da su ta vremena davno prošla.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, cene u restoranima i hotelima porasle su 70 posto od 2015. do 2024. godine. Ipak turisti u Hrvatskoj iznova dokazuju da postoji i druga strana prič, te je jedan turista na internetu je pitao "Da li neko još uvek misli da je Hrvatska skupa?".

Turisti izveštavaju o niskim cenama letovanja u Hrvatskoj

Konkretno u jednom sektoru turisti u Hrvatskoj sada moraju mnogo dublje posegnuti u džep nego pre nekoliko godina. Međutim, jedan turista je sve samo ne nezadovoljan cenama na svom putovanju. 13. septembra objavio je objavu o svojim računima i hrani u Fejsbuk grupi:

- Ovde sam već nedelju dana i nemam čak ni osećaj da je ovde skupo - poručio je on.

Bez obzira da li se radi o smeštaju sa pogledom na more, samo 100 metara od plaže, za 70 evra, benzin za 1,45 evra po litru ili večeri za dvoje "za 50 evra u proseku". Turista se ne može požaliti ni na 2 evra za kuglu sladoleda i cene parkinga od 1,30 evra po satu.

On je potom objavio i dokaze u vidu fotografija. Možete videti hranu i račune. 4,60 evra za dva kapućina, 54,70 evra i 61,30 evra za dve večere za dvoje. Pokazuje i meni za picu, na kojem cene variraju od 9,50 evra do 12,50 evra.

Turista je za svoju tvrdnju dobio veliku podršku u komentarima.

"Mogu se samo složiti s vama, trebali biste pročitati jelovnik pre ulaska u restoran, tada neće biti neprijatnih iznenađenja, u suprotnom, mogući su visoki računi koje posetioci u Hrvatskoj pre ne bi očekivali", bio je jedan od komentara.

Međutim, ne vide svi to tako. Jedan čovek takođe izveštava o svojim cenovnim iskustvima u Hrvatskoj:

"3,90 evra za radler, radije bih pio morsku vodu", "bili smo na ostrvu Braču u Bolu. Bilo je lepo, ali sve samo ne jeftino. Kugla sladoleda 3 evra. Jagnjeći kotlet 48 evra. Mislim da je to malo preterano", samo su neki od komentara, prenosi Fenix.

"Cene niže nego u sezoni"

- Septembar je, cene su niže nego u sezoni", "Zavisi gde ste u Hrvatskoj. Ja sam, na primer, ove godine u Umagu za koka-kolu od 0,5 litara platio 9,60 evra. Otišao sam u Poreč i platio samo 3,20 evra", još jedan je deo komentara.

Ipak jedan korisnik je istakao da je to možda jeftino za nemačku ili austrijsku platu, "ali veoma skupo za hrvatsku platu".

Mnoge cene u Hrvatskoj su iznad proseka EU

Zapravo, hoće li turisti morati da plate puno ili malo, očigledno zavisi od vremena, mesta i proizvoda. Ipak, prema portalu glashrvatske.hrt.hr, mnoge stvari u Hrvatskoj su uglavnom skuplje od proseka EU. Sama hrana je skuplja 22 posto od proseka EU.

No, meso, voće i povrće jeftiniji su 22 posto od evropskog proseka. U Hrvatskoj su znatno skuplji sokovi, mineralna voda, kafa i čaj, u nekim slučajevima i do 27 posto, kao i hleb, žitarice, mleko, sir i jaja.

(Telegraf Biznis)