Održiva rešenja bez dima: Ugostiteljstvo pred izazovima nove regulative

A. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Promo/ Ima bez dima

Na ovogodišnjoj Gastronomskoj konferenciji, održanoj u Beogradu u okviru Belgrade Restaurant Show-a, jedno od ključnih pitanja bilo je kako unaprediti kvalitet prostora u ugostiteljstvu, stvarajući prijatnije i zdravije okruženje za sve goste. U tom kontekstu, inicijativa Ima bez dima privukla je pažnju učesnika, predstavivši svoj doprinos stvaranju prijatnijeg javnog prostora, posebno u restoranima i kafićima.

Daliborka Josifljević, osnivačica zajednice Ima bez dima, bila je gost na panelu tokom Eat Belgrade festivala, koji je održan 28. septembra u Silosima. Predstavljajući ovu inicijativu, ona je objasnila da je sve počelo iz jednostavne želje da sa prijateljima uživa u izlascima bez dima cigarete:

-Pre nekoliko godina, tokom druženja u restoranu sa prijateljima, shvatili smo koliko nam atmosfera kvari užitak – prostor je bio prepun dima cigareta. Iako je društvo bilo sjajno, dim je učinio da se osećamo nelagodno i uskraćeno za pravi doživljaj - prisetila se Daliborka.

To je bio trenutak koji ju je podstakao da zajedno sa prijateljima pokrene Facebook stranicu Ima bez dima. Ubrzo se okupila zajednica koja danas broji više od 18 hiljada pratilaca i skoro 200 lokala iz cele Srbije na svojoj mapi, svi sa istom željom – da uživaju u kafićima i restoranima bez duvanskog dima.

Na gastronomskoj konferenciji su brojni učesnici istakli važnost inovacija koje poboljšavaju kvalitet boravka u ugostiteljskim objektima. Upravo ovakve inicijative, poput Ima bez dima, pokazuju kako male promene mogu unaprediti iskustvo gostiju. Daliborka naglašava da cilj inicijative nije samo da bude glas gostiju koji žele prijatnije prostore, već i da podrži ugostitelje koji su već prepoznali ovu potrebu i prilagodili svoje objekte.

Foto: Promo/ Ima bez dima

-Veliki broj ugostitelja širom Srbije već je napravio korak ka stvaranju prijatnijih i zdravijih okruženja za svoje goste, i time su pokazali kako se može ići u korak sa savremenim potrebama. Mi im odajemo priznanje i pružamo podršku kroz našu inicijativu - istakla je Daliborka.

Ima bez dima ne samo da mapira mesta u Srbiji gde je zabranjeno pušenje, već ohrabruje i ugostitelje da se priključe ovoj inicijativi i tako odgovore na sve veću potrebu gostiju za prostorima bez dima. Zahvaljujući ovoj inicijativi, gosti mogu lako da pronađu restorane, kafiće i druge objekte u kojima mogu uživati u hrani i piću bez neprijatnosti koje stvara dim cigareta.

Na konferenciji je zaključeno da je stvaranje prostora bez dima od suštinske važnosti za unapređenje javnog okruženja. Inicijativa Ima bez dima poziva sve ugostitelje da se pridruže ovom pokretu, koji ne samo da stvara prijatnija mesta za boravak, već i privlači raznovrsnu klijentelu koja želi da uživa bez dima cigareta.

-Pridružite se misiji za stvaranje atmosfere u kojoj svi mogu da uživaju bez neprijatnosti kako bismo zajedno oblikovali bolju gastronomsku scenu - poručila je Daliborka Josifljević.

(Telegraf.rs/PR)