Jana trči sa posla da bi stigla na autobus za Niš: Ako dođem sat vremena kasnije, karta je skoro duplo skuplja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Usluga je ista, samo satnica nije

Foto-Ilustracija: Shutterstock

Ako putujete do Niša iz Beograda, sreća vas može poslužiti samo ako pogodite pravo vreme. Naime, ukoliko odlučite da putujete na primer oko 16.00 časova popodne, kartu možete platiti oko 2.000 dinara, ali ipak, ako odlučite da se uputite na istu relaciju sat vremena kasnije, kartu ćete platiti dodatnih 1.000 dinara priča nam jedna Jana koja nas je kontaktirala.

Ova značajna razlika u cenama izaziva polemike među putnicima koji se pitaju šta opravdava visoke troškove kod pojedinih prevoznika. Mnogi se sada odlučuju za jeftinije opcije, jer i pored niže cene ne primećuju razliku u kvalitetu usluge.

Za kartu do Niša, jedan prevoznik naplaćuje tačno 3.200 dinara, dok drugi "traži" 2.000, priča devojka. Ipak, ako kupite kartu na glavnoj stanici za drugog prevoznika, istu ćete platiti 2250 dinara, sa kojom ulazite na peron, te nema dodatnih 300 dinara za peronsku kartu, ali ipak, cena jeste veća.

Ova situacija pojašnjava zašto se sve veći broj, pogotovo mladih, odlučuje na korišćenje privatnih vozila, kako bi sa putnicima koji već idu u istom pravcu podelili realne troškove, i uštedeli značajan novac.

Podsetimo, nedavno je otvorena nova autobuska stanica u Beogradu, koja je tako postala centralno mesto za polaske širom Srbije. Nova lokacija autobuske stanice nalazi se na nekoliko minuta od stanice gradskog prevoza sa linijama koje vode ka aerodromu "Nikola Tesla".

Očekuje se da stajalište "Jug" na Autokomandi bude završeno za dva-tri meseca.

Linije gradskog prevoza do nove autobuske stanice

Tramvajske linije:

- od Ustaničke – 7

- sa Banjice – 9

- od Kalemegdana (sa Dorćola) – 11

- sa Banovog brda – 13

Autobuske linije:

- sa Zelenog venca – 60, 60L, 67

- sa Banovog brda –85

- sa Vidikovca – 89

- sa Bežanije – 93

- iz Bloka 45 – 94 i 95

- od Železničke stanice Beograd centar do Aerodroma "Nikola Tesla" - 600

- od Vukovog spomenika do naselja Belvil – EKO 1.

Ekipa Telegrafa je ispratila poslednji autobus koji je krenuo sa legendarne Beogradske autobuske stanice - BAS koja je bila mesto susreta i rastanaka u srcu glavnog grada, u Železničkoj 4. Autobus sa putnicima krenuo je put Ljubljane u 00.50 sa perona 5, čime ova stanica na pomenutoj lokaciji prestaje da postoji.

Kako je ova scena izgledala pogledajte u nastavku.

(Telegraf Biznis)