Ministarka Đedović sa sednice o litijumu: Nije iznesen nijedan pravi argument zašto se predlaže zabrana

V. K.
Vreme čitanja: oko 6 min.

Navela je da svaka odgovorna država nastoji da obezbedi zaštitu ležišta kritičnih strateških mineralnih sirovina

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je da tokom izglaganja predlagača nije iznesen ni jedan pravi argument zašto se predlaže zabrana eksploatacije litijuma i bora.

- Ovde smo pre svega zbog građana Srbije da bi mogli, na argumentova način, da ukažemo na sve ono što je netačno izneseno u ovom Predlogu o izmenama Zakona o rudarstvu - rekla je ministarka.

Navela je da svaka odgovorna država nastoji da obezbedi zaštitu ležišta kritičnih strateških mineralnih sirovina kao i da podstiče dugoročna održiva rešenja.

- Predlog ovog zakona je u suprotnosti sa strateškim interesima Srbije. Rude bora i litijuma su kritične mineralne sirovine koje su neophodne za zelenu energetsku tranziciju, za borbu protiv klimatskih promena, očuvanje planete, računare, solarne panele, vetro-generatore. Naš današnji svet bi bio nezamisliv ukoliko ne bismo raspolagali ovim sirovinama. Ove sirovine će biti od vitalnog značaja za dalji razvoj Republike Srbije -istakla je ministarka.

- Republika Srbija raspolaže značajnim rezervama litijuma, barka, zlata, a samim tim i mogućnošću da racionalnom mineralnom politikom naglo razvije svoju privredu i tako se priključi petoj industrijskoj revoluciji- dodala je.

Navodi da bi uvođenje zabrane na istraživanje eksploatacije bora i litijuma u Republici Srbiji dovelo do višestrukih negativnih posledica, ne samo po našu ekonomiju već i u odnosu na naše pozicioniranje u geopolitičkim okvirima.

Đedović Handanović je istakla da kada se govori iz ugla ekonomije treba imati u vidu brojne koristi.

- Planirane investicija bi iznosila, minimum 2.5 milijarde evra, a procenjuje se i na više od tri jer treba tek da vidimo inoviranu studiju izvodljivosti - rekla je.

Ističe da bi ovo bila najveća industrijska greenfield investicija u istoriji Republike Srbije.

Dodaje da bi samo u fazi izgradnje, projekat Jadar otvorio 3.500 radnih mesta a 1.300 zaposlenih bi radilo na eksploataciji i preradi narednih nekoliko decenija te da ovaj prijekat ima potencijal da privuče i brojne druge investicije, poput proizvođača katoda, baterija za električna vozila (EV) kao i same proizvođače EV.

- Prema procenama ekonomske studije, sve te investicije imaju kapacitet da kreairaju preko 20 hiljada visokokvalifikovanih radnih mesta pa se ukupan efekat na BDP očekuje da bude između 11 i 12 milijardi evra, ili preko 15 odsto - navela je ministarka.

Osvrćući se na izlaganju narodne poslanice Danijele Nestorović, koja je obrazlagala predlog zakona, ministarka je rekla da se čulo dosta o istorijatima i o delatnostima kompanije, pre svega Rio Tinta ali da se nije ništa čulo u vezi sa ovom kompanijom kada je u pitanju njeno delovanje u Srbiji.

- Ono što smo čuli je da ne bi oni došli u Srbiju da im nisu širom bila otvorena vrata. Hajde da vidimo ko je otvorio ta vrata širom a i kako su oni uopšte i zašto došli u Srbiju. Takođe smo čuli da su od početka radili nedovoljno transparentno. Od početka, od tada kada su došli u Srbiju. Pa da li to znači da vi optužujete vaše partnere iz opozicije koji su potpisali ovaj predlog zakona, zapravo 86 njih? - upitala je ministarka.

Istakla je da je Rio Sava došla kao predstavnik Rio Tinta 2001. godine u vreme vlade Zorana Đinđića i da je prvu dozvolu za izvođenje geoloških istraživanja u Loznici dobila 2004. godine kada je premijer Srbije bio Vojislav Koštunica iz Demokratske stranke Srbije, a naslednici te stranke su, kako je rekla, danas potpisnici predloga ovog zakona.

Drugu dozvolu Rio Sava dobija 2005. kojom se odobrava istraživanje u okviru proširenih granica, kada je predsednik Srbije Boris Tadić, direktor Narodne kancelarije predsednika Srbije Dragan Đilas, a premijer Vojislav Koštunica.

Prema njenim rečima, trećom dozvolom 2005. odobreno je izvođenje geoloških istraživanja na teritoriji opštine Loznica, takođe za vreme Borisa Tadića i Koštunice a četvrtom iz 2007. odobravaju se nova istražna polja, kada je predsednik Srbije i dalje Boris Tadić.

- Peta dozvola je izdata 2008. godine za nastavak geoloških istraživanja na još devet polja, ministar rudarstva i energetike je tada bio Aleksandar Popović iz DŠ-a, a predsednik Republike i dalje Boris Tadić. DŠ je sada potpisao ovaj predlog kojim traže zabranu iskopavanja litijuma, a za vreme njihovog mandata je Rio Sava dobijala dozvole - rekla je ona.

Dodala je da je šesta dozvola izdata 2008. godine i njome su odobrena dodatna istraživanja za vreme premijera Mirka Cvetkovića, predsednika Borisa Tadića, sedma 2009. godine za novih osam istražnih tačaka za vreme Vlade Mirka Cvetkovića i Olivera Dulića, kao ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja

- Osma dozvola izdata je 2011. godine za nove istražne tačke, a deveta 2012. godine i njome se odobrava izvođenje radova da se bor i litijum ispituju u Jadru, u ležištima većih obima - rekla je.

Ukazala je da se gotovo svi argumenti u Predlogu izmena zakona, na osnovu kojih se traži zabrana ekspolatacije litijuma i bora, odnose na preradu, a ne na iskopavanje litjuma, pa je nejasno čime se argumentuje zahtev za zabranu rudarenja.

Tema koja je veoma važna i u isto vreme opasna ukoliko se pogrešno prenose informacije jeste tema raseljavanja ljudi, istakla je Đedović Handanović.

- Tačan podatak je da projekat utiče na 52 stalno naseljena domaćinstva od kojih je 51. dobrovoljno prodato kompaniji Rio Tinto. Ova domaćinstva su već preseljena i reč je o raseljavanju ukupno 158 stanovnika. Nema govora o scenarijima, da se zastrašuje javnost, u kojima se govori o hiljadama ljudi koji će biti raseljeni - istakla je ministarka.

Ministarka je svoje izlaganje završila sledećim rečima -

- Poštovani građani, treba da znate jednu veoma važnu stvar. Ništa se neće desiti dok studije o uticaju na životnu sredinu ne pokažu da je to bezbedno, a one neće biti završene barem još dve godine. Dok se ne završe studije, i za rudarski deo i za procesni deo i za otpadni deo, i dok nadležne institucije ne daju zeleno svetlo da su predložena rešenja u skladu sa zahtevima i standardima i zakonima naše zemlje, ali i standardima EU. U ovom mometnu, mi ne znamo ni da li će Projekta biti i nema potrebe da zabranjujemo iskopavanje strateške mineralne sirovine koja je tražena u celom svetu a za koje postoji jedno od najbolje istraženih ležišta globalno, baš u Srbiji.  Pozivam sve na dijalog. Da slušamo struku, a ne buku. Da budemo transparentni i da se ponašamo odgovorno u cilju prosperiteta naše zemlje, naše privrede i naših građana - zaključila je ministarka.

Ministarka je u replikama istakla da se i dalje ne zna da li će projekta biti i da je samim tim potpuno neodgovorno da zabranimo eksploataciju strateške mineralne sirovine koji je deo mobilnih telefona, računara, satelita, mineral bez koga nema ni energetske tranzicije ni tehnološkog napretka.

- Biću veoma konkretna, Vlada i u ime Vlade Republike Srbije predlažem Narodnoj skupštini da ne prihvati predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjama, a upravo iz razloga koje sam iznela - rekla je ministarka.

(Telegraf Biznis)