Vučić u Hamburgu: "Radi se o zajedničkoj budućnosti, ne samo o litijumu"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučić je juče istakao važnost saradnje sa Nemačkom i naglasio da je tema razgovora sa Šolcom bila "i ono u čemu smo postali deo globalne inicijative, odnosno globalne alijanse za mineralne sirovine, koja uključuje sve veći broj zemalja"

Foto: printskrin/https://www.youtube.com/watch?v=0fC3_9whzls

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Hamburgu sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom. Tom prilikom on će danas govoriti na panelu "Pregovori o novoj alijansi - odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama".

- Ja ću reći samo nekoliko reči. Ovo je velika prilika za sve nas. Kada je reč o rudarenju, i o svemu što se dešava u našoj zemlji, moramo da razgovaramo o ukupnom lancu vrednosti sa našim narodom, a o tome sam govorio i sa Šalcom. Ovde se radi o našoj zajedničkoj budućnosti, to nije samo pitanje litijuma, to je pitanje i baterija, to je pitanje fabrika koje proizvode baterije. Da li imamo više sredstava, više sirovina, više ruda, a svi ćemo se uskoro suočavati sa manjkom električne energije i to nije samo problem Srbije, već i problem svih zemalja - istakao je on.

Kako je Vučić poručio, Srbija je uvek bila i biće pouzdani partner Nemačke, i radujemo se saradnji sa Afrikom.

- Nadamo se da ćemo moći da računamo na podršku Nemačke u svim izazovima. To nije uvek popularno, ali ako uspemo da obezbedimo sve zaštitne mere, i jednu ekološku sredinu, onda verujem da će biti uspešan projekat. Moramo da gledamo na budućnost, a ne na dnevne probleme, i smatram da možemo da rešimo sve te probleme kako treba - poručio je on.

Potom, kancelara Olafa Šolca se obratila.

- Baterije imaju veliki potencijal, mogu da podignu vrednost zemlje i otvore nova mesta, Danas mi je drago da mogu da kažem da se Srbija sa nama na tom putu. Ubeđeni smo u ogromne doprinose koje ovo donosi. Pustite me da samo kažem, da bih volela da nam se pridruži još ljudi, koji će ići sa nama kao parneri na putu - istakla je ona.

Na binu su izašli predstavnici Nemačke, Zambije i Srbije kao budući parneri u svetu baterija.

Potom, Vučić je istakao da je veoma zadovoljan kako je razgovor sa Šolcom prošao jer je predao meterijal ministarstva i pridružio globalnom radu sa baterijama.

- Zadovoljni smo što smo danas predali materijale našeg ministarstva i pridružili se Globalnoj baterijskoj alijansi ili kako se to već naziva i zadovoljni razgovorom sa ministarkom za ekonomski razvoj Nemačke Svenjom Šulce. Nastavićemo da radimo i važno mi je da smo danas istakli da Srbija ukoliko budu garantovane sve mere ekološke zaštite i sigurnost za zdravlje ljudi, ne očekuje da glavni ton priče bude na rudarenju već na celokupnom vrednosnom lancu, što znači ogromnu prednost i ogromnu dobit za naše građane - istakao je on.

Naglasio je da misli i na fabriku katoda, fabriku baterija i fabriku električnih automobila.

- Ali za nas je važno da ulazimo u te globalne asocijacije, globalna društva koja se bave budućnošću. Videli ste da u Africi više od 60 odsto ljudi nema električnu energiju ili ima problem s električnom energijom - napomenuo je Vučić.

Kako je rekao, kada su sušne godine kao što je ova bila, onda postoje veliki problemi sa strujom i u Zambiji i u mnogim drugim zemljama.

- Nažalost, samo Srbija o tome govori, drugi ne govore, a koji su u mnogo lošijoj situaciji od nas. Ali oni valjda ne vole da pričaju o tome, vole da žive u svojim balonima neistina. Ja dobro znam sa kolikim i kakvim problemima ćemo se suočavati, zato moramo da gledamo budućnost, kako da rešimo probleme električne energije i kako da pravimo i da obezbeđujemo finansiranje nuklearnih modularnih reaktora, kako i na koji način da garantujemo postojanje električnih vozila u našoj zemlji, korišćenje veštačke inteligencije, jer to bukvalno pojede toliko električne energije da mi nismo u stanju da proizvedemo - naveo je Vučić.

Što se tiče Crne Gore, Vučić je istakao:

- Dobiće odgovor kakav zaslužuju na licu mesta, da ne bih to činio iz Hamburga. To ćemo raditi tamo gde to najmanje očekuju. Neki misle da mogu da se iživljavaju. Evo me, dolazim i u lice ću im saopštiti sve što mislim o mnogima sa njihove političke i medijske scene.

Predsednik Srbije se inače nalazi u dvodnevnoj poseti Nemačkoj, gde učestvuje u radu Hamburške konferencije o održivosti, koja je posvećena daljoj implementaciji zajedničkih procesa za postizanje ciljeva održivog razvoja UN.

Na skupu u Hamburgu učestvuju predstavnici država, međunarodnih organizacija, privatnog sektora, akademske zajednice i civilnog društva.

U objavi na Instagramu Vučić je istakao važnost saradnje sa Nemačkom i naglasio da je tema razgovora sa Šolcom bila "i ono u čemu smo postali deo globalne inicijative, odnosno globalne alijanse za mineralne sirovine, koja uključuje sve veći broj zemalja".

(Telegraf Biznis)