Žene imaju do 30% niže penzije od muškaraca: Rodna nejednakost se nastavlja i po završetku radnog veka

V. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Milioni penzionera u EU se suočavaju sa rizikom od siromaštva

Foto: Shutterstock

Danas se svaki peti stariji stanovnik EU, njih više od 18,5 miliona, suočava s rizikom od siromaštva ili socijalne isključenosti, a zbog prethodnih nejednakosti penzije žena gotovo su 30 odsto niže od onih koje primaju muškarci, što ih stavlja u još veći rizik od siromaštva, rekla je predsednica Evropskog nadzornog tela za osiguranje i strukovno penziono osiguranje (EIOPA) Petra Hielkema na međunarodnoj konferenciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) pod nazivom "Budućnost penzija: put prema većim primanjima u starosti".

Predsednik Upravnog veća HANFA-e Ante Žigman govorio je o demografskim kretanjima i demografskom starenju koje nepovoljno deluje na penzijske sisteme širom Evrope, pa tako i Hrvatske.

Istakao je kako će se očekivani životni vek u trenutku penzionisanja povećati i za muškarce i za žene, i to za oko jednu godinu po deceniji. Očekivanja su da će do 2070. muškarci u dobi od 65 godina živeti u proseku još 23,5 godina, a žene 26,8 godina.

Ako bi se udeo zaposlenosti starijih osoba povećao za 10 postotnih bodova, to bi omogućilo da izdaci za penzijski sistem na nivou EU ostanu na istom nivou, dok bi se u Hrvatskoj dodatno smanjili, rečeno je na konferenciji. Zamenik predsednika Upravnog veća HANFA-e Tomislav Ridzak istaknuo je važnost privatne penzione štednje, piše Večernji list.

(Telegraf Biznis)