Završena prva faza obnove Kraljeve vinarije u Topoli, vrednost radova 1,35 miliona €

D. J.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Rekonstrukciju je obezbedila opština Topola i projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam", koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ

Foto: RINA

Završena je prva faza radova na rekonstrukciji Kraljeve vinarije stare 100 godina u Topoli, a vrednost radova iznosila je 1,35 miliona evra.

Rekonstrukciju je obezbedila opština Topola i projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam", koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ, saopštila je danas EU Info mreža.

Rekonstrukcija Kraljeve vinarije u Topoli koja uskoro proslavlja vek postojanja, obuhvatila je adaptaciju, sanaciju i revitalizaciju Kraljeve vinarije, obnovljeni su krovovi, urađeni arhitektonsko-građevinski radovi i popravljene i energetske i hidro instalacije.

Kako je saopšteno, nastavak radova biće usmeren na uređivanje enterijera i eksterijera i biće izveden u okviru narednog projekta.

Ministar kulture Nikola Selaković zahvalio se EU i GIZ-u na saradnji i istakao da će ministarstvo pomoći u otvaranju muzeja u Kraljevoj vinariji.

- Želim svima da zahvalim na ovom ulaganju koje objedinjuje tradiciju i budućnost - rekao je Selaković.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić rekao je da ovu vinariju godišnje poseti 50.000 turista i da su očekivanja da će je nakon završetka svih radova godišnje dvostruko više turista posetiti.

- EU podržava razvoj vinskog turizma u Srbiji kroz rekonstrukciju ove vinarije, čija je vrednost upravo završene prve faze radova 1,35 miliona evra, dok će u sledećoj fazi obnova eksterijera i enterijera iznositi pola miliona evra - rekao je Kandić.

Šef Delegacije i ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da je Kraljeva vinarija važan dragulj u srpskom nasleđu i da je cilj EU da kroz ovaj projekat sačuvaju bogato kulturno i istorijsko nasleđe Srbije.

- Ulaganjem u infrastrukturu i kulturne lokalitete, cilj nam je i da povećamo i podržimo turističke kapacitete ovog regiona i tako pomognemo lokalnoj ekonomiji, zapošljavanju i povećanju standarda. EU će nastaviti i u narednim mesecima da oživljava punu lepotu i potencijal Kraljeve vinarije, privlačeći turiste i pružajući time podršku lokalnoj proizvodnji vina u Topoli i okolini - rekao je Žiofre.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad rekla je da je Topola mesto od izuzetne važnosti za Srbiju, ne samo zbog svoje bogate istorije i kulturnog nasleđa, već i zbog ogromnog potencijala za razvoj celog regiona.

- Nemačka je ponosna što podržava napore usmerene ka ekonomskom rastu i poboljšanja uslova života u ovom važnom regionu - rekla je Anke Konrad.

Kraljevu vinariju podigao je kralj Aleksandar I Karađorđević 1931. godine kao jednu od najsavremenijih vinarija na Balkanu. On 2007. godine Kraljeva vinarija ponovo proizvodi vino isključivo iz sopstvenih vinograda, a poseduje i muzej i podzemnu vinoteku sa 280 flaša vina velike vrednosti.

Obnova kompleksa Kraljeve vinarije u okviru Zadužbine kralja Petra I Karađorđevića deo je projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam" koji se, između ostalog, bavi obnovom i rekonstrukcijom važnih kulturnih i istorijskih objekata u cilju promocije Srbije kao kulturne i turističke destinacije.

Projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam" ima za cilj promociju Srbije kao atraktivne kulturne i turističke destinacije, u projektu učestvuje osam opština iz istočne Srbije, kao i opština Topola iz Šumadije.

(Telegraf.rs/Tanjug)