• 7
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Karta se ne može kupiti unapred, a možda vas čeka i stajanje do BG: Stanica u Topoli kao iz prošlog veka

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Probajte da pozovete Autobusku stanicu Topola, ali male su šanse da će vam to poći za rukom...

  • 7
Autobuska stanica u Topoli Foto-kolaž: Youtube/TVKragujevac, Shutterstock

Topola je varošica od nekoliko hiljada stanovnika, na čijem vas ulazu - na skveru - dočekuje natpis "Topola, srce Šumadije".

Osim toga, Topolu nazivaju srpskom Toskanom zbog njenih prelepih pejzaža i vinograda, a pogodno je tlo i za razne druge poljoprivredne kulture.

Tu se u prvim danima oktobra održava i čuveni, posećeni vašar, poznat kao Oplenačka berba, a prvi je bio pre više od 60 godina.

Jasno vam je šta želimo reći: Topola ima ogroman poljoprivredni potencijal - koji i koristi, kao i turistički - na samom vrhu stenovitog brda Oplenac nalazi se Hram Svetog Ðorđa i mauzolej dinastije Karađorđević.

Davno se pisalo i o ulaganjima porodice Đoković upravo u ovom delu Srbije, gde su potom planule parcele sa vinogradima ili bez njih, oko Oplenca.

Dakle, centralni deo Šumadije ima mnogo prednosti i stiče popularnost iz godine u godinu, ali ima i jednu od najzapuštenijih autobuskih stanica u Srbiji.

A šta je drugo turizam nego putovanje, spajanje, umrežavanje?

Prenosimo vam iskustvo našeg čitatelja iz Beograda.

- Došao sam autom u vikendicu koja je u selu nadomak Topole, sa porodicom za vikend. Ali, kako ja moram da se vratim kući pre njih, otišao sam u stanicu da uzmem kartu za nedelju. Prvo moram da kažem da svi "navodni" brojevi, čak objavljeni na sajtu AS Topola, uopšte nisu u funkciji. Dakle, najpre ne možete ni doći do njih putem telefona, u 21. veku, a onda dolazite na stanicu... Kao "zaspala" u prošlom vremenu - priča nam Marko (37), aludirajući najpre na eksterijer.

Kako kaže, "vidi se da nije ulagano godinama, decenijama".

- Unutra vas dočekuje službenica, koja vas informiše da se karta ne može kupiti unapred, već na dan putovanja, kao i da nema direktnih linija Topola-Beograd, već možete ići autobusima koji vode iz Kragujevca ili preko Kolašina.

Marko nam kaže i kako je iz iskustva drugih putnika saznao da nije isključeno da ćete stajati do Beograda, iako kupite kartu, ukoliko je mnogo putnika.

- I radnica mi je to potvrdila nonšalantno, čak uz blagi podsmeh, kad sam je začuđeno pitao Kako je to moguće?!

Naš čitatelj je, potom, odlučio da promeni pravac svog putovanja, odnosno da "uhvati" autobus iz Aranđelovca ka Beogradu.

Kaže da postoji i opcija iz Gornjeg Milanovca, gde je karta u jednom smeru 700-800 dinara, ali da je taj grad, iako slično kao Aranđelovac udaljen od njegove vikendice, ipak udaljeniji od Beograda.

- Smatram da Topola, kao mesto sa velikim turističkim potencijalom, ne bi smela sebi da dozvoli tako nešto, jer loš tretman odvraća putnike. Posebno usred leta, kada je sezona odmora. I još da napomenem da su pred ulazak u Mladenovac u toku radovi na putu, što znači da vam "ne gine" duža vožnja, odnosno eventualno duže stajanje u autobusu - kaže Marko za naš portal i dodaje:

"Žao mi je što je tako, ne znam ko odlučuje o tome... Opština svakako, ali je pitanje budžeta, prioriteta; ipak, smatram da je Topola prelepo srpsko mesto koje zaslužuje veću pažnju i više ulaganja, a onda i više turista".

(Telegraf Biznis)

Video: Ovo je žena koja je spasila bebu koja se rodila na autobuskoj stanici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luci.rs

    14. avgust 2023 | 21:50

    Stanica iz prošlog ali civilizacija iz predprošlog veka,sve se to lepo slaže.

  • Mihailo

    14. avgust 2023 | 22:28

    Ima i gore, prošetajte po autobuskim stanicama, Zlatibor, pitaj te imaju li wc. Uđite u autobusku uzice proverite imaju li dolazni peron i proverite kategoriju. Otiđite u Pozegu pogledajte koliko je ciste. U svim ovm stanicama stanicama usluga zašta i kolika je cena. Sve stanice imaju višu kategoriju od one koja bi snizila cenu usluge. Da se krstis

  • Kole

    14. avgust 2023 | 21:38

    Beogradski seljak! Nauči se na život u selu, Topola nije Beograd!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>