Na Beogradskom sajmu danas otvoreni sajmovi energetike i zaštite životne sredine

V. K.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Sajmovi će biti održani u Hali 3 i trajaće do 16.oktobra

Foto: Shutterstock

Na Beogradskom sajmu danas će biti otvoren 19. Međunarodni sajam energetike i 20. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa "Ecofair" a otvoriće ih državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Stefan Srbljanović i državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić.

Sajmovi se održavaju pod sloganom "Poruka je u prirodi", a prisutno je više od 50 izlagača.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Stefan Srbljanović, rekao je na otvaranju da mu je drago što je tema sajma energetska efikasnost, jer je kako je naveo to i jedan od najvažnijih ciljeva i prioriteta ovog ministarstva a cilj je da se podstakne racionalno upravljanje energijom i smanjenje potrošnje.

Dodao je da se posetioci sajma na štandu ministarstva mogu informisati o merama i planovima ministarstva.

- Ove godine Vlada Srbije je usvojila integralni nacionalni plan za klimu i energetiku, koji predviđa značajno povećanje energetske efikasnosti. Finalna potrošnja energije u 2030. godini može biti najviše 9,6 miliona tona ekvivalenta nafte. a potrošnja primarne energije 14,68 miliona tona ekvivalenta nafte. Drugo je stopa obnove zgrada od približno 1,0 odsto na godišnjem nivou u slučaju stambenih zgrada i 3,0 odsto za zgrade u javnom sektoru kao i 2,3 odsto za druge nestambene zgrade - rekao je on.

Naveo je da se u skladu sa tim, Ministarstvo rudarstva i energetike ove godine izvojilo 800 miliona dinara za energetsku sanaciju vrtića i predškolskih ustanova, škola, fakulteta, biblioteka i slično.

Prema njegovim rečima, kako bi se smanjila potrošnja i prešlo na naplatu toplatne energije po utrošku, u 14 jedinica lokalne samuprave sanirano je više od 500 stamenih zgrada u sistemu daljinskog rejanja, površine oko milion kvadrata, a ukupna vrednost projekta je 64,5 miliona evra.

Dodao je da država motiviše građane da racionalnije troše energiju i smanje svoje račune.

- Više od 30.000 domaćinstava je uz podršku subvencija države je unapredilo energetsku efikasnost tako što su zamenili vrata i prozore, unapredili izolaciju, zamenili kotlove, ugradili solane panele. Do 2027. godine taj broj će dostići 70.000 domaćinstava - naveo je Srbljanović.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić istakla je da je sajam mesto koje povezuje različite sektore iz Srbije i inostranstva i gde mogu da se čuju tuđa iskustva i primeri dobre prakse.

- Ova sajamska manifestacija je važna podrška za nas, jer tako građanima približavamo ekološke teme i primere dobre prakse i ujedno ih postičemo da budu aktivni učesnici u zaštiti i očuvanju životne sredine - rekla je ona.

Govoreći u rezultatima ministarstva navela je, između ostalog, da je dosta urađeno na upravljanju otpadom i izgradnji regionalnih centara za upravljanje otpadom.

- Radi se regionalni reciklažni centar u selu Kalenić u opštini Ub a toku su i radovi u Pirotu. Do kraja godine planira se i gradnja u Užicu - rekla je ona i dodala da je

plan da se do 2027. godine izgradi devet takvih centara.

Prema njenim rečima trenutno se gradi više od 340 km kanalizacione mreže, a u fokusu su i brojne mere kojima se utiče na unapređenje kvaliteta vazduha.

- Putem javnih konkursa koje smo sproveli do sada, značajna sredstva smo dodelili za projekte zamene kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama, kao i individualnih ložišta u domaćenjstvima. Takođe podržali smo projekte uklanjanja divljih deponija, zaštite zemljišta, pošumljavanja i ozelenjavanja, ali i kupovinu novih električnih vozila - istakla je Hadži Stošić.

Sajam energetike okuplja stručnjake, preduzeća, kompanije, organizacije, investitore i donosioce odluka iz različitih sektora energetske industrije kako bi prikazali najnovija dostignuća u oblastima kao što su obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost, pametne mreže, skladištenje energije, usluge i rešenja koja mogu pomoći u poboljšanju održivosti i sigurnosti u sektoru energetike i druge inovacije.

Sajam ekologije Ecofair, 20. po redu, potencira ekološke faktore, koji igraju sve značajniju ulogu u projektovanju i razvoju novih energetskih izvora.

Institucije, proizvođači opreme, distributeri, recikleri, operateri, deponije, lokalne samouprave, komunalna preduzeća, generatori otpada, stručna javnost traže i nude odgovore o primernim održivim praksama, proizvodima i rešenjima koja doprinose zaštiti životne sredine, obnovljivim izvorima energije, recikliranju i upravljanju otpadom, energetskoj efikasnosti, zelenoj gradnji, inovativnim tehnologijama i drugim ekološki prihvatljivim inicijativama.

Sajmovi će, kako je saopšteno sa Beogradskog sajma, biti održani u Hali 3 i trajaće do 16.oktobra.

(Telegraf Biznis/Tanjug)