Adžemoglu, Džonson i Robinson dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

V. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Nagradu su dobili za studije o tome kako se formiraju institucije i utiču na prosperitet

Foto: Tanjug/AP/Angela Weiss/Pool Photo

Daron Adžemoglu, Simon Džonson i Džejms Robinson dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju za 2024. godinu, "za studije o tome kako se formiraju institucije i utiču na prosperitet", saopštila je danas švedska Kraljevska akademija nauka.

- Smanjenje ogromnih razlika u prihodima između zemalja je jedan od najvećih izazova našeg vremena. Laureati su pokazali značaj društvenih institucija za

postizanje toga - rekao je predsednik Komiteta za Nagradu za ekonomske nauke Jakob Svenson.

Nagrada koja je zvanično poznata kao Nagrada švedske kraljevske banke (Sveriges Riksbank) za ekonomske nauke u znak sećanja na Alfreda Nobela, poslednja je nagrada koja će biti dodeljena ove godine u okviru dodela Nobelovih nagrada, i vredi 11 miliona švedskih kruna (1,1 milion dolara).

Nagrada za ekonomiju nije jedna od originalnih Nobelovih nagrada, koje su po prvi put dodeljene 1901. godine po želji pronalazača dinamita i biznismena Alfreda Nobela, i kao dodatak je osnovana i finansirana od strane Švedske centralne banke 1968. godine.

Prošle godine tu nagradu je dobila ekonomska istoričarka sa Harvarda Klaudija Goldin, za rad koji ističe uzroke nejednakosti u platama i nadnica na tržištu rada između muškaraca i žena.

(Telegraf Biznis/Tanjug)