Više javno tužilaštvo ispituje poslovanje Deleza, Merkatora, Univereksporta i DIS-a

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

U postupku će biti ispitana povreda konkurencije

Foto: Shutterstock

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu formiralo je predmet povodom informacija iz Zaključka Komisije za zaštitu konkurencije Srbije kojim se pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv četiri privredna društva - "Delez", "Merkator S", "Univereksport-import" i "DIS", zbog provera da li se u postupcima ovih društava eventualno stiču i elementi krivičnog dela, potvrđeno je za Telegraf u tom tužilaštvu.

U pitanju je krivično delo zaključenje restriktivnog ugovora iz člana 229. Krivičnog zakonika.

Kako je potvrđeno za Telegraf, tužilaštvo je Sektoru tržišne inspekcije Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine podnelo zahtev za pružanje potrebnih obaveštenja u vezi sa inspekcijskim nadzorom i kontrolama izvršenim nad četiri privredna društva u periodu od 2016. godine do 2024. godine, u pogledu načina vršenja prometa roba i usluga, formiranja maloprodajnih cena, sprečavanja konkurencije i drugog.

Od Komisije za zaštitu konkurencije je zatraženo da tokom postupka ispitivanja obaveštava tužilaštvo o rezultatima preduzetih radnji i mera, prikupljenim podacima kao i o konačnoj odluci imajući u vidu da zaključenje restruktivnog sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije pod određenim uslovima može da ima elemente krivičnog dela.

(Telegraf Biznis)