Veštačka inteligencija i biotehnologija: Srbija kao lider u novoj bioekonomskoj eri

A. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlada Republike Srbije je u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom, 2022. godine osnovala Centar za četvrtu industrijsku revoluciju, drugi takav u Evropi i dvadeseti u svetu. Centar, koji radi pod okriljem Kancelarije za IT i eUpravu, igra ključnu ulogu u koordinaciji inovativnih projekata iz oblasti biotehnologije i digitalizacije zdravstva

Foto: Shutterstock.com

Jedan od najnovijih rezultata Centra je objava publikacije "Ubrzavanje globalne tranzicije ka bioekonomiji: Strateška uloga javnih politika" u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom. Bioekonomija obuhvata inovativna rešenja zasnovana na biologiji koja imaju veliki potencijal da promene svet, utičući na zdravstvo - kroz razvoj personalizovanih lekova, proizvodnju hrane - razvijajući alternativne prehrambene proizvode, zaštitu životne sredine - povećanjem prinosa u poljoprivredi, ali bez upotrebe štetnih veštačkih đubriva i pesticida.

Biotehnologija i bioekonomija polako menjaju svet i kroz inovacije kao što su bioplastika i biomaterijali, koji smanjuju zagađenje i zavisnost od fosilnih goriva, te omogućavaju konkretne promene u zaštiti životne sredine i energetskoj održivosti.

Cilj ove publikacije je analiza načina na koji politički i pravni okvir mogu ubrzati razvoj bioekonomije, što je ključni korak ka rešavanju najvećih globalnih izazova sa kojima se planeta suočava. Publikacija prikazuje primere kako su pravovremene političke odluke spasile živote i omogućile prelazak na održive tehnologije. Takođe, naglašava i da će ključ za rešavanje budućih globalnih izazova biti u sinergiji između inovacija i regulative.

U kontekstu budućih inovacija Vlada Republike Srbije u saradnji sa Narodnom Skupštinom Republike Srbije, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Kancelarijom za IT i eUpravu, Centrom za četvrtu industrijsku revoluciju, Svetskim ekonomskim forumom i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz podršku BIO4 Kampusa, već treću godinu zaredom organizuje Međunarodnu konferenciju "AI_4_LIFE: Biotech Future Forum", koja će se održati 24. i 25. oktobra 2024. godine u Beogradu. Ova konferencija će okupiti stručnjake, naučnike i političke lidere kako bi razmenili znanja i iskustva o primeni biotehnologije i veštačke u rešavanju savremenih izazova.

Bioekonomska revolucija, koja spaja biološke, digitalne i fizičke svetove, već je na vidiku. Ova publikacija i predstojeća konferencija pozivaju na dalju saradnju između javnog i privatnog sektora, ističući i ulogu zakonskog okvira kao ključnog faktora u omogućavanju primene biotehnoloških inovacija za dobrobit planete.

(Telegraf.rs/PR)