Ovaj grad "pršti" od luksuza: Proglašen je za najbogatije mesto na svetu, a vrednost imovine je vrtoglava

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iza ova dva grada slede Peking, Singapur, Rijad i Hong Kong

Foto: Pixabay/Sakib777

Podaci iz Globalnog izveštaja o suverenim fondovima pokazali su da je Abu Dabi, zaključno sa oktobrom 2024. godine, postao najbogatiji grad na svetu- Vrednost njegove imovine iznosi 1,7 biliona američkih dolara.

Ova impresivna suma imovine upravljana je od strane nekoliko entiteta, uključujući ADIA, ADQ, Mubadala, ADFD, Tawazun, ADIC, Lunate i EIA. Abu Dabi se tako pozicionirao ispred Osla, grada koji je dom najvećeg svetskog suverenog fonda, NBIM-a.

Iza ova dva grada slede Peking, Singapur, Rijad i Hong Kong, koji zajedno drže dve trećine ukupne imovine suverenih fondova sveta, što iznosi neverovatnih 12,5 biliona dolara.

Glavni faktori koji doprinose bogatstvu Abu Dabija su:

Prihodi od nafte: Abu Dabi se tradicionalno oslanjao na prihode od nafte, jer poseduje značajne rezerve koje su generisale ogroman prihod.

Diversifikacija: U poslednjim godinama, Abu Dabi je diverzifikovao svoja ulaganja u oblasti kao što su tehnologija, zdravstvo, nekretnine i obnovljivi izvori energije, čime je izgradio čvrstu finansijsku osnovu van naftne industrije.

Globalne investicije: Njegovi fondovi, posebno ADIA i Mubadala, investiraju širom sveta, kupujući udele u istaknutim kompanijama, infrastrukturi i industrijama na različitim kontinentima.

Ove strategije omogućile su Abu Dabiju da prestigne druge bogate gradove poput Osla, Pekinga i Singapura u smislu upravljane suverene imovine

(Telegraf Biznis)