Svet polako ulazi u eru električne energije: Potražnja za naftom, gasom i ugljem udarna 2030. godine

D. J.
Vreme čitanja: oko 1 min.

U izveštaju se upozorava da je svet uprkos napretku u sprovođenju energetske tranzicije "još uvek daleko od putanje koja je usklađena sa neto nultim ciljevima"

Foto: Freepik, Pixabay

Svetska potražnja za naftom, prirodnim gasom i ugljem će dostići vrhunac 2030. godine, objavila je danasMeđunarodna agencija za energetiku (IEA), a njen izvršni direktor Fatih Birol je naveo da se svet brzo kreće ka novoj eri električne energije.

- U istoriji energetike bili smo svedoci ere uglja i doba nafte i sada se brzo krećemo ka eri električne energije koja će definisati globalni energetski sistem koji napreduje i sve više se zasniva na čistim izvorima - rekao je Birol.

U najnovijim Svetskim izgledima energetike (World Energy Outlook) se ističe da će više od polovine svetske električne energije do 2030. biti proizvedeno iz izvora koje imaju niske emisije ugljenika.

Međunarodna agencija za energetiku očekuje da će globalna ponuda nafte i tečnog prirodnog gasa (LNG) u drugoj polovini ove decenije biti veća od potražnje, što bi moglo da obori cene ovih energenata i time smanji troškove za potrošače.

U izveštaju se upozorava da je svet uprkos napretku u sprovođenju energetske tranzicije "još uvek daleko od putanje koja je usklađena sa neto nultim ciljevima".

Ranije ovog meseca, Agencija je saopštila da, uprkos porastu povećanja obnovljivih izvora energije, svet nije na pravom putu da postigne cilj utrostručenja kapaciteta obnovljive energije do 2030. godine, prenosi portal Oilprice.

(Telegraf.rs/Tanjug)