Veštačka inteligencija u službi pošte: Održan biznis forum Postevrope

V. K.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Foto: Nikola Tomić

Danas je u Beogradu održan biznis forum Postevrope 2024, na temu veštačke inteligencije, a kako se Al trenutno koristi, gde može biti primenjen i da li Al može doneti neke nove izvore prihoda za poštanske operatere samo su neka od pitanja na koja se odgovorilo tokom ovog foruma.

Predsednica Borda direktora Postevrope Elena Fernandez Rodrigez, generalni sekretar Postevrope Boton Sebeni i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanovic, govorili su o globalnim trendovima veštačke inteligencije i kako ona utiče na poštansko poslovanje.

- Primena veštačke inteligencije ima visoko mesto na agendi prioriteta Vlade Republike Srbije. Još 2019. godine smo doneli strategiju razoja veštačke inteligencije za period do 2025, čime smo postali prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja je imala takvu strategiju i tek 26. zemalja na svetu. Srbija je time postala član globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju što nas svrstava među 29 zemalja koje prednjače u ovoj oblasti - rekao je.

Istakao je da je Pošta Srbije prepoznala potrebu tržišta i krenula ka modernim tehnologijama u cilju unapređenja usluga za svoje korisnike, i dodao da će pružiti podršku da i dugi poštansko-logistički centri u Nišu, Novom Sadu, Kraljevu i Kragujevcu budu opremljeni robotima.

- Važno je to što novi vid poslovanja sprovodite uz očuvanje radnih mesta, gde su roboti podrška koja će omogućiti povećanje brzine i broja obrađenih pošiljaka - rekao je on.

Jovanović je rekao da će Srbija u narednom periodu dobiti jedan od najvažnijih strateških dokumenata, novu strategiju o razvoju AI za period do 2030. godine, koji predstavlja kontinuitet u daljoj modernizaciji.

- Institut za AI je razvio softver automatski analizira i rangira mamografske snimke po stepenu prioriteta, aplikacija na snimku pokazuje regiju koja je sumnjiva i time objašnjava na osnovu čega je algoritam AI doneo zaključak da postoji problem a time se radiolozima omogućava da prvo pogledaju najprioritetnije snimke - naveo je Jovanović.

Vodeći analitičar za tehnologiju i telekomunikacije (Economist Intelligence Unit) Dekster Tilien podelio je svoja zapažanja o budućnosti veštačke inteligencije i njenom ugticaju na digitalnu transformaciju, govorio je na temu veštačke inteligencije i kako će se ona razvijati, o stanju regulative i širim geopolitičkim pitanjima, kao i o uticaju tehnologije na rad i čoveka.

Održani su i paneli na kojima su učestvovali generalni direktor Pošte Gruzije Levan Chikvaidze, generalna direktorka Kazahstanske pošte Asel Zanasova, savetnik u Vladi Srbije Stefan Badža, kao i rukovodilac menadžmenta inovacija u CIT Pošti Portugala Karlos Bat, direktor za otvorene inovacije i ulaganja u Pošti Švajcarske Tieri Goliard, Kristijan Ostergard iz Pošte Norveške, glavni direktor za podatke La Poste Pijer Eriene Bardin, Miloš Zlatković iz Mily Tech i Erik Pong, direktor za partnerstva i logistiku Aftership.

Biznis forum je kreiran kako bi okupio poštanske lidere i stručnjake radi diskusije o najnovijim trendovima i inicijativama koje imaju ili bi mogle imati veliki uticaj na poštanski sektur. Od 2012. godine, forum se organizuje uz Generalsa skupštinu i pruža učesnicima priliku da saznaju o aktuelnim poštanskim trendovima, steknu uvide od izvršnik direktora i detaljnije istraže kako poštanske službe moga ostvariti održivu društvena i konkurentnu transformaciju u izazovnim vremenima.

U okviru Biznis foruma, samo dan pre, u isto vreme i na istom mestu, Pošta Srbije svečano je otvorila Generalnu skupština Asocijacije javnih poštanskih operatera Evrope - Postevropa.

(Telegraf Biznis)