Posle više od sto godina poslovanja čuveni proizvođač "Nebeskih pralina" zatvara svoja vrata

V. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaposlenima su plate kasnile i po dva meseca

Foto: Shutterstock

Kompanija Konfiseri Lejsiefer (Confiserie Leysieffer), renomirani proizvođač čokoladnih pralina iz Osnabruka (Osnabrücka) u Donjoj Saksoniji, nakon više od jednog veka rada zatvara svoja vrata. Osnovana davne 1909. godine, Lejsiefer je stekla slavu po svojim finim čokoladnim proizvodima, posebno po čuvenim pralina "Himmlischen" ili "Nebeskim pralinama".

Ovaj prepoznatljiv brend pralina bio je popularan među ljubiteljima čokolade širom Nemačke i često se povezivao sa luksuzom i posebnim prilikama. "Nebeske praline" su postale sinonim za kompaniju i bile su veoma tražene kao poklon.

U drugoj polovini 20. veka, Lejsiefer je proširio poslovanje i otvorio nekoliko ekskluzivnih prodavnica po celoj Nemačkoj, uključujući one u velikim gradovima poput Berlina, Hamburga i Minhena. Te su prodavnice nudile kompletno iskustvo uživanja u vrhunskim čokoladama i desertima, u sofisticiranom ambijentu koji je odgovarao visokom statusu njihovih proizvoda.

Započeo proces likvidacije

Ipak, uprkos svojoj dugoj tradiciji i popularnosti, kompanija je poslednjih godina doživela finansijske poteškoće. Prva finansijska kriza dogodila se 2020. godine, kada je kompanija proglasila insolventnost, ali je pokušala da nastavi poslovanje kroz model samouprave. No, nakon trećeg stečaja, nisu pronašli novog investitora, zbog čega je pokrenut proces trajne likvidacije kompanije, piše Fenix magazin.

Kako izveštava lokalni medij "Hase Post", proces likvidacije je već započeo, a mnogi zaposleni su izrazili nezadovoljstvo jer su plate kasnile puna dva meseca. Zaposleni će sada dobijati naknade za slučaj nesolventnosti u trajanju od tri meseca, što pokriva Savezna agencija za zapošljavanje.

Lejsiefer je u oktobru podneo zahtev za stečaj, što je već treći put u njegovoj dugoj istoriji. Kao poslednji korak, Lejsiefer je najavio fabričku rasprodaju svojih proizvoda kako bi ljubitelji njihovih čokolada mogli da dođu do poslednjih dostupnih artikala iz ove istorijske fabrike.

Na taj način se završava stoletna priča o brendu koji je u svetu čokolada bio sinonim za kvalitet i tradiciju, prenosi portal Dnevno.

(Telegraf Biznis)