Sezona je svinjokolja, a u Užicu nema dovoljno mesara! Bukirani su nekoliko meseci unapred, ljudi u frci
Sezonu svinjokolja u užičkom kraju i ove godine prati deficit mesara - mušterije za cenu ne pitaju, a majstori prednost daju starim mušterijama. Veterinari upozoravaju - pre korišćenja meso mora da se pregleda!
Mrazovito novembarsko jutro u požeškom kraju. Porodica Čolić u Vranjanima utovila je dve svinje.
"Ima dosta domaćinstava koja to i dalje rade na tradicionalni način. Ne vole kupovno, vole domaće, organsko, sami gaje svoje svinje, znaju čime ih hrane, znaju kako ih neguju, tako da znaju kako da dobiju pravi kvalitet za sebe i svoju porodicu", navodi Milutin Čolić iz Požege.
Sam topi čvarke, ali za obradu mesa angažuje profesionalce. Mesare treba rezervisati i nekoliko meseci ranije.
"Mesari se baš traže, zovu svaki dan, ali nema ko. Mi ne možemo da stignemo sve", ukazuje Slaviša Cicović, mesar.
Njegov kolega Rade Daničić kaže da mesari mogu da zarade između 7.000, 8.000 dinara po komadu.
Pre upotrebe, meso obavezno treba odneti veterinaru na pregled.
"Jedini način zaštite jeste pregled. Pored toga postoje i drugi paraziti, ali ne u toj meri, koji su opasni za zdravlje ljudi, ali prvenstveno je znači pregled svinjskog mesa na trihinelu spiralis", navodi Srđan Brmbota, veterinar iz Požege.
A kad stigne potvrda da je meso ispravno, počinje najbolji deo svinjokolja - još bolji u društvu komšija i rodbine.
(Telegraf Biznis/RTS)