Martina napustila posao u Ministarstvu i posvetila se zanatu: Tvrdi da je nikad srećnija

D. J.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto-ilustracija: Shutterstock

Martina Križanić, vlasnica obrta Kogle, nastavlja porodičnu tradiciju staklopuharstva započetu pre više od 70 godina. Njen deda Ignjac upisao je obrt 1963. godine u Zagrebu, a zanatom se bavio i ranije. Martina s ponosom ističe lepotu svog posla, govoreći da joj je "Božić svaki dan".

Izrada jedne kuglice, od pripreme stakla do pakovanja, traje oko 15 minuta. Proces je jednostavan, ali zahteva veštinu: staklena cev se zagreva, topi i duva se vazduh kako bi se dobio željeni oblik. Tajna je u ravnomernom okretanju ampule iznad plamena.

- To je svet u malom kojem sam udahnula život - kaže Martina, objašnjavajući da savršena kugla nije potpuno okrugla, već blago spljoštena, poput Zemlje. Koristi i kalupe stare 70 godina za izradu oblika poput srca i Deda Mraza.

Martina radi u serijama: prvo topi cevi i pravi ampule, zatim oblikuje kuglice, a na kraju ih ukrašava. To je spoj ručnog i automatizovanog rada, uz stalnu koncentraciju na plamen i dovod vazduha.

Iako deluje jednostavno, izrada kuglica zahteva godine vežbe. Martini je trebalo godinu dana da usavrši tehniku.

- Staklo je prekrasan materijal, ali u početku je frustrirajuće - priznajeona, prisećajući se svojih prvih, ne baš okruglih, pokušaja.

Nakon 13 godina rada u Ministarstvu kulture, Martina je odlučila da se posveti porodičnom obrtu.

- Pomislila sam - pa ja kući imam jedan obrt koji spava, zašto ga ne bih probudila? - istakla je ona.

Obrt je bio uspešan i u vreme njenog dede, ali je 90-ih godina, s pojavom uvoznih kuglica, potražnja opala. Martina je pre deset godina odlučila da revitalizuje obrt i proširi ponudu.

Pored božićnih kuglica, ona sada sada nudi i uskršnja jaja, terarijume i kugle koje se pretvaraju u svećnjake. Godišnje iz njenog ateljea izađe oko pet hiljada proizvoda.

Radionice koje Martina organizuje su veoma popularne, posebno među decom iz lokalne škole koja uče o tradicijskim obrtima. Martina uživa u prenošenju svog znanja.

- Ovaj je posao deo mog identiteta i osećam da imam dužnost da ga nastavim - zaključuje Martina za Jutarnji.hr, nadajući se da će porodična tradicija živeti i dalje.

(Telegraf Biznis)