Održan Kongres Gastronomske manifestacije Balkana u Vojvodini

A. N.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Pixabay/allybally4b

Kongres Gastronomske manifestacije Balkana koji je okupio više hiljada organizatora održan je juče u Privrednoj komori Vojvodine.

U Srbiji, posebno u Vojvodini, svako selo je domaćin posebne gastronomije, kao što su Sačijada, Sarmijada, Kobasicijada, Čvarkijada i mnoge druge.

Ovaj koncept, poznat kao "ijada" simbolizuje zajedništvo i ljubav prema kuvanju na otvorenom, poručili su organizatori.

Organizator Kongresa Gastronomske manifestacije Balkana Romeo Karanović kaže da je njegova ideja bila da okupi organizatore manifestacija, kako bi razmenili iskustva i mišljenja.

"Moja preporuka svima je da se savetuju sa Kulinarskom federacijom Srbije koja može da pomogne pri organizaciji, ali i da da savete kako da hrana bude pripremljena na bezbedan način", rekao je Karanović.

Na manifestaciji su održana tri panela.

Prvi panel bio je "Globalizacija gastronomskih manifestacija - od lokalnog brenda do globalnog uspeha" o tome kako lokalne manifestacije mogu da privuku pažnju međunarodne publike. Učesnici su saznali kako da koriste brendiranje, digitalne alate i kulturnu diplomatiju za širenje uticaja.

Drugi panel odnosio se na sigurnost hrane na gastronomskim manifestacijama.

Diskutovalo se o izazovima i rešenjima za osiguranje kvaliteta i higijensku bezbednost hrane na festivalima.

Istaknuto je koji su ključni rizici i kako ih svesti na minimum.

Treći panel Wine & beer& odgovorio je na pitanje kako spojiti vina, piva i gastronomiju u autentične događaje koji privlače turiste i promovišu lokalne proizvode.

Kongres je podržala Turistička organizacija Vojvodine.

Učesnici su, osim organizatora manifestacija iz Srbije, bili i domaći stručnjaci iz svojih oblasti, kao i stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine.

(Telegraf.rs/Tanjug)