OVO je tajna dobrog pasulja: Obišli smo Temerinsku pasuljijadu i saznali u čemu je caka

Vreme čitanja: oko 3 min.

Foto: Nikola Anđić

U srcu Bačke, u Temerinu, svake godine prvi vikend juna miriše na tradiciju - baš tada se održava popularna manifestacija "Prosto k'o pasulj". Tako je i ove godine, devetnaesti put po redu, čuvena pasuljijada okupila dve stotine takmičarskih ekipa i mnoštvo posetilaca iz cele Srbije i regiona.

Kako navode organizatori, cilj ove manifestacije je promocija gastronomske kulture kroz zabavu i druženje.

Foto: Nikola Anđić

Pre podne je bilo posvećeno mališanima, za koje je organizovan bogat zabavni program koji je uključivao muziku i animatore. Tokom celog dana na biti u dnu vašarišta odžava se kulturno-umetnički zabavni program a uveče sve goste očekuje koncert izvođača kako pop tako i narodne muzike.

Mini vašar

Za sve posetioce je organizovan i mini vašar gde mogu da pojedu još nešto osim pasulja, ali i da se zaslade.

Foto: Nikola Anđić

U ponudi je delikates poput ovčijeg paprikaša koji košta 700 dinara a tu su i klasične kobasice koje iznose 250 dinara.

Osveženja su bila presudna ovog vrelog junskog dana a ponuda je bila raznovrsna. Sveža poslastičarska limunada od 0.5 l košta od 150 do 300 dinara dok popularni babl čaj (bubble tea) košta 350 dinara.

Posle pasulja i kobacila, valja se i zasladiti.  U ponudi su klasični mešani sitni kolači čije jedno pakovanje od oko pola kilograma košta 750 dinara dok štrudla sa makom ili orasila košta 600 dinara.

Foto: Nikola Anđić

Mali sladoled na točenje košta 200 dinara, srednji 250 a veliki 350 dinara. Tu su specijalne ponude, poput palačinke od "pola metra" sa tri priloga i prelivom i limunadom od 0.5 l koja iznosi  300 dinara. Najjeftinija je palačinka punjena džemom koja košta 150 dinara.

Humanitarki karakter

Osim promocije gastronomske kulturem ova manifestacija ima i humaniratni karakter.

- I ove godine Temerin je mesto gde se sprema najveći ručak u Srbiji. Posluži se preko 3.000 porcija pasulja. Sva prikupljena sredstva idu u dobrotvorne svrhe u saradnji sa našim kolegama iz Centra za socijalni rad - ističe Jelena Radić, direktorka Turističke organizacije Temerin.

Foto: Nikola Anđić

Dodaje da se i ove godine u okviru pasuljijade održavaju Temerinske igre. Takmičari se nadmeću u navlačenju konopca, bacanju akumulatora sa ramena, igra iks-oks, pijani penal i slično.

Prema njenim rečima očekuje se da pasuljijadu danas poseti oko 10.000 posetilaca.

Bitka za najbolji pasulj

Jelena Radić navodi da su ove godine ekipe pristigle sa svih strana.

- Prošle godine imali smo učesnike iz Niške Banje, Padinske Skele... i ove godine isti ljudi su prisutni. Takođe, ove godine imamo učesnike i iz Mađarske, iz Republike Srpske... iz svih krajeva regiona - rekla je Radić.

Foto: Nikola Anđić

Dodaje da je konkurencija veoma ozbilja i da sve ekipe svoje recepte čuvaju "kao državnu tajnu".

Kako do pobede

Predsednik žirija, gospodin Janko Pinćer iz Begeča, kaže da izgled pasulja igra važnu ulogu - zrna moraju biti cela, ne raskuvana, i ne smeju da se "seku". Tanjirom treba da dominira uredan, privlačan obrok.

Konzistencija čorbe je sledeći važan element. Čorba mora biti ujednačena, bez odvajanja na vodeni sloj i talog. Previše gusta ili previše retka tekstura umanjuje ocenu.

Kada je reč o ukusu, ocenjuje se pre svega ravnoteža između slanosti i ljutine. Takmičari imaju slobodu da koriste začine po sopstvenom ukusu, ali krajnji rezultat mora biti harmoničan i dobro izbalansiran.

Foto: Nikola Anđić

Razlikuju se i načini pripreme. Neki se drže tradicionalne zaprške, dok drugi biraju zdravije varijante, poput blendiranog povrća koje se vraća u lonac. Bez obzira na stil, važno je da jelo pokaže pažnju i veštinu u pripremi.

Kvalitet mesa je takođe  pod lupom: da li je domaće, usoljeno, bareno ili dimljeno, i da li je pravilno skuvano – meso mora biti mekano, da se lako razdvaja viljuškom ili kašikom.

Na kraju, važno je istaći i pravila prilikom ocenjivanja. Uzorci ne smeju biti dodatno ukrašeni ili "obeleženi" listićima ili dekoracijama. Žiri ocenjuje jelo potpuno anonimno, kako bi se obezbedila pravednost takmičenja.

Foto: Nikola Anđić

U svetu gurmanskih nadmetanja, pasulj možda izgleda jednostavno, ali za dobru ocenu – mora biti savršen u svakom zrncu.

(Telegraf Biznis)