OVO je tajna dobrog pasulja: Obišli smo Temerinsku pasuljijadu i saznali u čemu je caka
U srcu Bačke, u Temerinu, svake godine prvi vikend juna miriše na tradiciju - baš tada se održava popularna manifestacija "Prosto k'o pasulj". Tako je i ove godine, devetnaesti put po redu, čuvena pasuljijada okupila dve stotine takmičarskih ekipa i mnoštvo posetilaca iz cele Srbije i regiona.
Kako navode organizatori, cilj ove manifestacije je promocija gastronomske kulture kroz zabavu i druženje.
Pre podne je bilo posvećeno mališanima, za koje je organizovan bogat zabavni program koji je uključivao muziku i animatore. Tokom celog dana na biti u dnu vašarišta odžava se kulturno-umetnički zabavni program a uveče sve goste očekuje koncert izvođača kako pop tako i narodne muzike.
Mini vašar
Za sve posetioce je organizovan i mini vašar gde mogu da pojedu još nešto osim pasulja, ali i da se zaslade.
U ponudi je delikates poput ovčijeg paprikaša koji košta 700 dinara a tu su i klasične kobasice koje iznose 250 dinara.
Osveženja su bila presudna ovog vrelog junskog dana a ponuda je bila raznovrsna. Sveža poslastičarska limunada od 0.5 l košta od 150 do 300 dinara dok popularni babl čaj (bubble tea) košta 350 dinara.
Posle pasulja i kobacila, valja se i zasladiti. U ponudi su klasični mešani sitni kolači čije jedno pakovanje od oko pola kilograma košta 750 dinara dok štrudla sa makom ili orasila košta 600 dinara.
Mali sladoled na točenje košta 200 dinara, srednji 250 a veliki 350 dinara. Tu su specijalne ponude, poput palačinke od "pola metra" sa tri priloga i prelivom i limunadom od 0.5 l koja iznosi 300 dinara. Najjeftinija je palačinka punjena džemom koja košta 150 dinara.
Humanitarki karakter
Osim promocije gastronomske kulturem ova manifestacija ima i humaniratni karakter.
- I ove godine Temerin je mesto gde se sprema najveći ručak u Srbiji. Posluži se preko 3.000 porcija pasulja. Sva prikupljena sredstva idu u dobrotvorne svrhe u saradnji sa našim kolegama iz Centra za socijalni rad - ističe Jelena Radić, direktorka Turističke organizacije Temerin.
Dodaje da se i ove godine u okviru pasuljijade održavaju Temerinske igre. Takmičari se nadmeću u navlačenju konopca, bacanju akumulatora sa ramena, igra iks-oks, pijani penal i slično.
Prema njenim rečima očekuje se da pasuljijadu danas poseti oko 10.000 posetilaca.
Bitka za najbolji pasulj
Jelena Radić navodi da su ove godine ekipe pristigle sa svih strana.
- Prošle godine imali smo učesnike iz Niške Banje, Padinske Skele... i ove godine isti ljudi su prisutni. Takođe, ove godine imamo učesnike i iz Mađarske, iz Republike Srpske... iz svih krajeva regiona - rekla je Radić.
Dodaje da je konkurencija veoma ozbilja i da sve ekipe svoje recepte čuvaju "kao državnu tajnu".
Kako do pobede
Predsednik žirija, gospodin Janko Pinćer iz Begeča, kaže da izgled pasulja igra važnu ulogu - zrna moraju biti cela, ne raskuvana, i ne smeju da se "seku". Tanjirom treba da dominira uredan, privlačan obrok.
Konzistencija čorbe je sledeći važan element. Čorba mora biti ujednačena, bez odvajanja na vodeni sloj i talog. Previše gusta ili previše retka tekstura umanjuje ocenu.
Kada je reč o ukusu, ocenjuje se pre svega ravnoteža između slanosti i ljutine. Takmičari imaju slobodu da koriste začine po sopstvenom ukusu, ali krajnji rezultat mora biti harmoničan i dobro izbalansiran.
Razlikuju se i načini pripreme. Neki se drže tradicionalne zaprške, dok drugi biraju zdravije varijante, poput blendiranog povrća koje se vraća u lonac. Bez obzira na stil, važno je da jelo pokaže pažnju i veštinu u pripremi.
Kvalitet mesa je takođe pod lupom: da li je domaće, usoljeno, bareno ili dimljeno, i da li je pravilno skuvano – meso mora biti mekano, da se lako razdvaja viljuškom ili kašikom.
Na kraju, važno je istaći i pravila prilikom ocenjivanja. Uzorci ne smeju biti dodatno ukrašeni ili "obeleženi" listićima ili dekoracijama. Žiri ocenjuje jelo potpuno anonimno, kako bi se obezbedila pravednost takmičenja.
U svetu gurmanskih nadmetanja, pasulj možda izgleda jednostavno, ali za dobru ocenu – mora biti savršen u svakom zrncu.
(Telegraf Biznis)