Izdvojite i poslednju paru za lososa, a dobijete OVO: Evo šta vam zaista stavljaju na tanjir!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock/PushAnn

Na policama mnogih prodavnica širom Balkana često nalazimo proizvode označene kao "losos", ali pitanje je koliko je to zaista prava vrsta lososa. Mnogi potrošači, želeći da svojoj porodici priušte zdravu i kvalitetnu hranu, često izdvajaju svaki dinar da kupe baš pravi losos, ne znajući da se često radi o sasvim drugoj vrsti ribe.

Najčešća zamena na našem tržištu je takozvani "seelachs" ili "morski losos", koji zapravo pripada porodici bakalara, poput kohlera ili pacifičkog pollocka. Ova riba se često koristi u prerađenim proizvodima kao što su riblji štapići i druga gotova jela, a da bi ličila na pravog lososa, dodatno se boji u narandžasto-ružičaste tonove.

Pravi losos i njegova cena

Pravi losos, bilo divlji iz hladnih voda Aljaske i severnog Pacifika ili uzgojeni losos iz Norveške, Čilea i Škotske, znatno je skuplji na balkanskom tržištu. Cena svežeg fileta pravog lososa na Balkanu kreće se otprilike od 2.500 do 4.000 dinara po kilogramu, dok su prerađeni proizvodi koji mogu sadržati "seelachs" često znatno jeftiniji.

Za prosečne porodice na Balkanu, koje pažljivo raspoređuju budžet i nastoje da svojoj deci obezbede zdrav obrok, kupovina pravog lososa predstavlja značajan trošak. Zbog toga mnogi često biraju jeftinije proizvode, nesvesni da zapravo dobijaju ribu koja nije pravi losos.

Kako prepoznati pravi losos?

Da biste izbegli marketinške zamke, važno je obratiti pažnju na sledeće:

Naziv vrste – Pravi losos treba da nosi nazive kao što su atlantski losos (Salmo salar), ketalos, crveni ili srebrni losos.

Zavaravajuće oznake – Izbegavajte proizvode označene kao „seelachs“, „beli losos“ ili „aljaski losos“, jer to najčešće nisu pravi lososi.

Certifikati kvaliteta – Potražite oznake kao što su MSC, ASC, EU-Bio, koje garantuju održiv ribolov i kvalitet.

Zemlja porekla – Divlji losos sa Aljaske poznat je po visokim standardima održivosti i kvaliteta.

Kupovina pravog lososa na Balkanu zahteva dodatnu pažnju i često veću finansijsku investiciju. Ipak, porodice koje žele svojoj deci da pruže zdrav i kvalitetan obrok ne bi trebalo da prave kompromise. Pravi losos nije samo pitanje ukusa – to je ulaganje u zdravlje najmlađih.

(Telegrfa Biznis/Dnevno)