Opasna hemikalija pronađena u omiljenom piću Srba: Može da napravi ozbiljnu štetu

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock/luchschenF

Farmaceutski hemičar sa Univerziteta u Frajburgu Mihael Miler upozorava na zabrinjavajuće nivoe trifluoroctene kiseline (TFA) u vinima.

Dok su starija vina, sve do 1970-ih, bila čista, od 1980-ih nivo TFA raste, a od 2010. beleži se nagli skok. Njegov zaključak je alarmantan.

"Nova vina sadrže izuzetno visoke nivoe TFA, što nismo predvideli", kaže Miler.

U pojedinačnim uzorcima zabeležene su koncentracije do 300 mikrograma po litru, što je deset puta više u roku od 15 godina. Za Milera je stvar jasna: "Imaćemo probleme. Pitanje je samo kada i u kom obimu."

TFA je bezbojna so trifluoroctene kiseline i pripada grupi PFAS, koja obuhvata više od 10.000 sintetičkih hemikalija koje se nalaze u brojnim svakodnevnim proizvodima: tiganjima, odeći za boravak na otvorenom, ambalaži za brzu hranu, pesticidima, pa čak i lekovima.

Kada dospeju u životnu sredinu, PFAS se teško ili gotovo nikako ne razgrađuju. Zato se nazivaju i "večnim hemikalijama".

"Svaki kilogram TFA koji ispustimo trajno povećava opterećenje životne sredine. Razgradnja se ne očekuje", upozorava Miler.

(Telegraf Biznis/Dnevno.hr)