Ova voćka Hrvatima donosi MILIONE! Mnogi nisu ni čuli za nju, a kupci se OTIMAJU
U kontinentalnoj Hrvatskoj mnogi nisu ni čuli za žižulu, ali u skradinskom zaleđu ona je nezaobilazan deo jeseni. Žižula, poznata i kao kineska urma, već generacijama se uzgaja u ovom kraju. Njeni sočni plodovi u ranu jesen pune korpe i tržnice.
Ovih dana u Skradinu se pažljivo beru zreli plodovi. – One koje su tvrde i krupne su sigurne i jestive, dobre za prodaju i berbu. Suvu žižulu odvajamo i od nje pravimo rakiju i marmeladu – objašnjava Andrej Krdžalić iz Skradina.
Žižula/kineska urma je nutritivno bogata i svestrana. – Ima mnogo minerala: kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, a njen slatko-kiselkast ukus je posebno privlačan – dodaje Krdžalić.
Kako ističu uzgajivači, žižula nije samo voće, već i deo lokalne baštine. – Ovo je izvorna žižula, prva u našem kraju. Njena stabla su osnova i za okolne žižule, koje su zapravo nastavak njenog života – kaže Frane Škorić.
Ljubav prema žižuli traje vekovima
Prema predanju, prvu sadnicu u Skradin je pre oko 200 godina doneo pomorac iz Venecije. Podneblje se pokazalo idealnim za uzgoj. – Ovo je područje koje voli žižulu. Kvalitetna voda i bogata zemlja ključni su za napredak stabla – navodi Škorić.
Žižula nije samo ukras dvorišta – deo uroda završava i na šibenskoj pijaci, gde se prve količine brzo razgrabe. – Stigla je jesen, stigle su i žižule. Cena je oko šest evra po kilogramu, ali ide i do osam – kaže prodavac Zvonko Bljajić.
Ljubitelji ne odustaju, iako je voće skuplje. – Skupe su dosta, ali kupim pola kilograma, i ode za nekoliko dana – dodaje Nevena Miljević.
Nutritivna bomba i lek za zdravlje
Kineska urma/žižula može poboljšati raspoloženje i pomoći kod nesanice, baš kao što su verovali naši stari. Plod je prava nutritivna bomba: sadrži 20 puta više vitamina C od limuna i drugih agruma, 18 esencijalnih aminokiselina, obiluje kalijumom, kalcijumom, vitaminom A i vitaminima B grupe. Takođe je bogata antioksidansima, uključujući betulinsku kiselinu, što je čini idealnom za jačanje imuniteta, zdravlje mozga i dobru probavu.
(Telegraf Biznis/Dnevno)