Ovaj pirinač od 840 grama košta preko 7.000 dinara: Evo zbog čega su ljudi OPSEDNUTI njime
Pirinac u Japanu već tri hiljade godina važi za svetu namirnicu. U ovoj zemlji uzgaja se više od 300 sorti, a stalno se razvijaju i nove. Jela od pirinča, poput sušija, kolača mochi i sakea, prepoznatljiva su širom sveta.
Međutim, jedna sorta pirinča se posebno izdvaja – Kinmemai Premium, za koju njen proizvođač tvrdi da je najbolji pirinač na svetu. Guinness je 2016. godine ovu sortu čak certificirao kao najskuplji pirinač na svetu.
Ona je cenjena zbog nutritivne vrednosti i ukusa. Kada je prvi put puštena na tržište 2016, pakovanje od 840 grama koštalo je 9.496 japanskih jena (oko 53,6 €). Potražnja za njom od tada stalno raste, pa je sada cena 10.800 jena (oko 60,9 €) po pakovanju. U kompaniji Toyo Rice, koja proizvodi Kinmemai Premium, ističu da i pored visoke cene verovatno posluju u gubitku. Razlog je što žele da podstaknu druge japanske proizvođače da uzgajaju kvalitetnije sorte pirinča.
Proizvodnja ovog pirinča je vrlo kompleksna. Proces počinje izborom najboljih zrna na međunarodnom takmičenju u ocenjivanju ukusa pirinča, koje organizuje japansko udruženje Syokumi Kanteisi. Predsednik Toyo Ricea, 91-godišnji Keiji Saika, svake godine bira između četiri i šest vrhunskih sorti iz baze sa pet hiljada prijava. Pritom ocenjuje ukus, teksturu i nivo enzima svakog zrna, birajući samo najvitalnija.
Nakon toga, zrna se ostavljaju da odstoje nekoliko meseci. Prema Saiki, tada pirinač postaje bogatijeg ukusa i jače nutritivne vrednosti.
Visoka cena ovog pirinča posledica je i ograničenih zaliha, pa se često koristi kao luksuzni poklon za posebne prilike ili za impresioniranje poslovnih klijenata, piše CNN.
(Telegraf Biznis)