Startap napravio revolucionarnu mašinu: Voda, kafa, koktel ili vino - pritiskom na jedno dugme

Cana je trenutno malo posustala s poslovne strane, ali prvi ovakav uređaj bi trebalo da stigne do kupaca sledeće godine

Foto: shutterstock.com

Poput robotskih uređaja za pravljenje pice ili autonomnih barista, oblast prehrambene tehnologije očarala je još jedna zanimljiva mašina - ovoga puta, za pravljenje pića.

Startap Cana Technology Inc. je predstavio proizvod koji se reklamira kao "sve-u-jednom aparat za pravljenje pića" (eng. all-in-one beverage maker), a služi za pravljenje koktela, kafa, mineralne vode ili vina.

Kompaniju, kao investitori, podržavaju Alfabet i Laurene Powell Jobs, a podržana je od strane Production Board-a. Holding kompanija kaže da je u januaru uložila 30 miliona dolara u Cana-u, i planira da proširi svoje osoblje.

Ipak, iako je startap uzeo zamah u prvom momentu, tržište rizičnog kapitala se ubrzo preokrenulo. Cana je u junu, praktično u tajnosti, otpustila 16% svoje radne snage, rekli su ljudi upoznati sa poslovanjem.

Ti rezovi su uključili šefove odeljenja za proizvode i marketing unutar kompanije. Cana i dalje aktivno traži sredstva, rekla je portparolka Production Board-a, a piše Blumberg.

Smanjenje osoblja je, navodi se, rezultat problema u lancu snabdevanja koji su odložili debi proizvoda i eliminisali potrebu za određenim poslovima. Ipak, Cana i dalje nastoji da napravi nešto inovativno, kao što je prvi štampač molekularnih pića na svetu.

 

Ova Cana mašina je jedinstvena po tome što meša sastojke iz različitih zamenljivih kertridža, koji sadrže alkohol, šećer i druge sirovine, kako bi se napravio simulakrum pića izabranog sa tačskrin ekrana.

Kompanija kaže da će proizvod početi da se isporučuje prvim kupcima sledeće godine za 499 dolara, a cena će na kraju skočiti na 799 dolara. Tu je i članarina od najmanje 49 dolara mesečno. Recimo, postojaće i neke šire opcije - da izaberete jaču kafu i tome slično.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)