• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

AI nema čulo ukusa i mirisa, ali vam može pomoći da odaberete bolje vino: Moglo bi i da "progovori"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aplikacija Sippd koristi veštačku inteligenciju da pomogne ljubiteljima vina da izaberu ono najbolje za sebe

  • 0
vino Foto: Shutterstock

Veštačka inteligencija (AI) ne može da oseti ukus ili miris – barem ne još – ali ono što trenutno može, jeste da pomogne ljudima da kupe pristojnu bocu vina, tj. da "ubodu" kvalitet.

Blejk Herši, koji je lansirao aplikaciju Sippd, specijalizovanu za detektovanje dobrog vina, kaže da je inspiraciju dobio od svoje supruge. Jednog vikenda bila je odsutna sa prijateljima, a kako je on "stručnjak za vino" u njihovoj vezi, stalno mu je slala poruke iz restorana tražeći njegove savete i preporuke.

Ta situacija je naterala Heršija da shvati kako treba uspostaviti "lakši način" za odabir vina, u restoranu, supermarketu ili vinoteci.

- Uz sav napredak u tehnologiji, meni je proces listanja vinskih karti punih nejasnih žargona, sve dok ne odustanete i zatražite preporuku od osoblja, delovao zastarelo - priča ovaj enofil.

I, tako je rođena ideja za Sippd, aplikaciju koja je lansirana u Sjedinjenim Državama 2021. godine, piše BBC.

Dok druge aplikacije za preporuku vina sada sve više uključuju veštačku inteligenciju, kao što je lider na tržištu Vivino, razlika sa Sippd-om je u tome što je zasnovana na tehnologiji od samog početka. Novi korisnici započinju korišćenje aplikacije popunjavanjem onlajn kviza o vinu koji analizira njihove preferencije, kao što su boja, kiselost, ukus, slatkoća i cena.

Zatim, softver za veštačku inteligenciju obavlja "težak posao", generišući hiljade ličnih preporuka vina koje naziva "podudaranje ukusa" (taste matches).

Oni su ocenjeni u procentima, sa rezultatom od 100% i sa ciljem da se iskustva savršeno podudaraju.

Zatim, možete početi da skenirate vinske liste ili etikete pomoću kamere svog mobilnog telefona, a Sippd će vam dati rezultate podudaranja ukusa za svaku bocu. Aplikacija dalje nastavlja da "uči", kada je korisnik obavesti o svojoj novoj kupovini vina. Cilj je da individualne preporuke zabeležene unutar aplikacije - postanu sve tačnije.

U Norveškoj, tehnološki preduzetnik Nikolas Benc pokrenuo je prvu verziju svoje aplikacije za preporuku vina FinpaVin, još 2020. godine, a pokreće je upravo veštačka inteligencija (AI). Benc opisuje veštačku inteligenciju kao "živu stvar koja diše"; koja uči iz preferencija korisnika i adekvatno i trajno podešava svoje preporuke.

Dok ta aplikacija trenutno radi samo sa vinima koja se prodaju u norveškim prodavnicama alkohola, Benc razmatra mogućnost širenja u inostranstvo. Kaže da sada, takođe, ima za cilj da obuči veštačku inteligenciju da "stvara jedinstvene ličnosti za vina, na osnovu njihovih karakteristika", pri čemu bi vina mogla da "razgovaraju".

Ili, barem, da se AI pretvara da je vino koje govori, dodaje BBC.

(Telegraf Biznis)

Video: Hipsterski biznis: Uzgoj grožđa i proizvodnja "kraft" vina u srcu Londona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>