Ovo je možda naudaljeniji, ali i najslađi posao na svetu: Potrebni ljudi za brojanje pingvina na Antarktiku

V. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Volonteri će na lokaciji boraviti pet meseci

Foto-kolaž: Pixabay, Shutterstock

Ovo je sigurno jedan od najudaljenijih volonterskih poslova na svetu, ali je takođe i jedan od najinteresantnijih. Tokom pet meseci boravka, volonteri iz Velike Britanije baviće se brojanjem pingvina na Antarktiku, kao i upravljati najjužnijom poštom na svetu i obavljati rad na očuvanju životne sredine.

Izabrane su dve "otpornije" ekipe za ovaj zadatak koji će obavaljati gotovo 15.000 kilometara južno od Londona, saopštila je organizacija UK Antarctic Heritage Trust (UKAHT).

Hiljade razglednica se šalje iz ove baze. Specifično, reč je o upravljanju britanskom bazom u Port Lokroj (Port Lockroy) na ostrvu Gudijer (Goudier). Tokom antarktičkog leta, pet muškaraca i žena u tom području brojaće gnezda gentu pingvina, njihova jaja i piliće, brinuti o tamošnjem muzeju, kao i o hiljadama razglednica koje se svake godine šalju.

Ostrvo, koje je veličine fudbalskog terena, nema tekuću vodu ili WC-e, ali ima gotovo konstantnu dnevnu svetlost i temperature ispod nule. Svakom članu tima dozvoljeno je da ponese malu kutiju sa igricama, knjigama ili fotografijama.

Druga polovina grupe ima još teži zadatak pred sobom. Treba da se probiju do utočišta na ostrvu Beliklok (Blaiklock), koje je najmanje i najteže dostupno mesto UKAHT-a, a do njega se može doći samo čamcem. Hitne popravke moraju se obaviti u veoma nepogodnim uslovima kako bi se istorijske zgrade doveli u red. Važno je sačuvati to mesto kao vremensku kapsulu, rekla je šefica UKAHT-a, Kamila Nikol. Volonteri će takođe katalogizovati istorijske artefakte i prikupljati digitalne snimke, piše Kronen Zeitung.

(Telegraf Biznis)