Ova kuća je bila najpoželjnija u Beogradu u 2020: Šta je s 200 kvadrata koje je svako hteo da kupi?

Kako kažu naši sagovornici koji pomno prati tržište i raspolažu detaljnim podacima, svaka dobra kuća odlazila je u rekordnom roku ove godine

Foto: Nekretnine.rs

Ako je ikome ova izazovna godina nešto dobro donela, bili su to oni koji su se bavili nekretninama. Bilo da su izdavali ili prodavali, cifre na kraju ove godine, a u koje smo imali uvid, pokazale su da ta grana nije ni okrznuta.

Štaviše, čini se da je napravljen pravi bum, posebno kada je reč o kućama i vikendicima. Još ako su one bile van gradske vreve, bio je to nesumnjiv pogodak.

Otkako je nastupila pandemija virusa korona, mogli smo da naiđemo na razne oglase za izdavanje smeštaja u Srbiji, sa realnim ili nerealnim cenama, jer je domaći turizam doživeo drastičan rast. To je bila šansa za vlasnike kuća i apartmana kako letos, tako i sada, kada je zimska sezona odmora.

Zbog ograničenja putovanja, naši građani su morali da odustanu od inostranstva i da odmor provedu u banjama i na planinama. Odjednom su postale popularne i kuće na periferiji, za prodaju, jer su mnogi hteli da pobegnu iz grada i skučenih stanova, u vreme karantina.

I tako je došlo do fenomena kojem svedočimo, korona virus je lansirao veliki skok potražnje za kućama i vikendicama. Nije stalo ni tržište stanova. Gotovo 90 njih koji su ponuđeni na prodaju otišlo je za keš.

To nam potvrđuju i naši saradnici sa portala koji se bave nekretinanima, a o tome smo više puta pisali prethodnih meseci. Tražnja ne posustaje, je zajednički zaključak.

Kako  su nam rekli naši sagovornici sa Nekretnine.rs, u 2020. godini posetioci su najviše najviše puta pregledali oglase iz kategorije prodaja stanova. Pri tome, oglas koji beleži ubedljivo najveći broj pregleda je oglas za prodaju stanova u novogradnji na Zlatiboru - Titova Vila Apartments&SPA, o čemu smo ranije pisali. 

- Uzimajući u obzir čitavu situaciju sa pandemijom, nije uopšte čudno interesovanje građana za nekretnine van gradova -  rekli su nam sa tog portala koji pomno prati tržište i raspolaže detaljnim podacima.

Pa koja je to bila najpopularnija kuća u našoj prestonici?

Iz kategorije Prodaja kuća, najposećeniji je bio oglas za prodaju kuće u naselju Trešnja u Beogradu - kaže naš sagovornik.

Ako vam je zapala za oko na osnovu fotografije, moramo da vam kažemo da je već prodata. Otišla je za 70. 000 evra, a imala je skoro 200 kvadrata, garažu, terase i 7 ari placa.

Šta se još tražilo?

Osim ove koju smo naveli, najpopularnija mesta oko Beograda su Avala i Lipovica ili Grocka. U Lipovici u proseku, kvadratni metar kuće košto oko 500 evra, isto kao i kvadrat kod Lipovačke šume. To znači da je za veliku vikend kuću od 100 kvadrata trebalo izdvojiti manje od 50.000 evra, koliko vam treba za garsonjeru u centru Beograda.

A budući da je reč o vikendici, možete tražiti i one upola manje kvadrature i to je sasvim dovoljno da se porodica osami i odmori. U Grockoj je prosečna cena kvadrata oko 450 evra, a u Ritopeku oko 500 evra. Slično je stanje i na Kosmaju i Avali.

Kako će biti za praznike?

Smeštaj za predstojeće praznike, kažu upućeni, gotovo je popunjen uprkos apelima i merama koje su na snazi u cilju sprečavanja koronavirusa.

Ipak, kada govorimo o većinskom broju građana koji će zauzeti hotele i apartmane, situacija je sledeća: hotelski kapaciteti ne smeju da budu popunjeni skroz, već ta popunjenost mora biti 30 do 35 odstoSvaki objekat će se strogo kontrolisati.

Bilo da putujete za praznike ili ostajete u svom mestu, još jednom apelujemo da budete savesni, poštujete sve propisane mere i čuvate svoje, i zdravlje svojih porodica.

Video: Neki život u pokretu shvataju bukvalno: Ovo je šarena kozačka kuća putujuća

(Telegraf Biznis)