Prazan stan u Rakovici mesečno košta 2.500 evra: Da li su cene zakupa uzele maha?

Prazni stanovi slične kvadrature na Vračaru, ako su starogradnja, nalaze se po sličnoj ceni. S druge strane, oni iz domena novogradnje, iz luxe kategorije i namešteni, mogu koštati između 5.000 i 7.000 evra za 30 dana...

Foto: Pixabay

Ko ima nekoliko nasleđenih nekretnina, može da kaže da ima "biznis za ceo život". Morao je minimalno da uloži u njih, ili nimalo, a posla i novca uvek ima.

U Beogradu živi mnogo "lokalaca" koji nemaju svoju stambenu jedinicu, a takođe dolazi i dosta ljudi iz unutrašnjosti, te je svima njima u nekom momentu potreban stan.

Nije lako ni kupiti nekretninu, jer banka ima određene uslove pod kojima odobrava kredit (npr. radni ugovor za stalno, visina plate, godine klijenta), a osim toga - u startu vam treba izvesna novčana suma za učešće.

Porodice, pre svega, mladi parovi sa decom ili bez njih, masovno traže stanove za rentiranje, i više ne mogu ni da biraju kao pre: prestonica je postala krcata, što se vidi i po prepunim parkinzima oko zgrada.

Obodi Beograda se šire iz godine u godinu, a naselja koja ranije nisu bila atraktivna sada uživaju interesovanje onih koji ne mogu da nađu stan na top lokacijama ili su im stanovi tu preskupi.

Sve u svemu, gazde stanova ne mogu da kažu da ih je pandemija kovida-19 omela u poslovnom smislu, izuzev onih koji izdaju stanove na dan. Mada, našli su im novu namenu: zamenili su kratkoročni najam dugoročnim.

U određenim delovima sveta cene nekretnina padaju, bilo da je reč o kupovini ili izdavanju, ali ne i kod nas.

Štaviše, u opštini Rakovica, koja je i dalje "u zapećku" u odnosu na druge gradske opštine - kao što su Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar ili Zvezdara - primećujemo rast cena zakupa stanova.

Foto: Pixabay

U naselju Kanarevo brdo teško možete naći prosečan stan ispod 200-250 evra, dok je situacija malo bolja na Miljakovcu, Petlovom brdu, u Kneževcu. Cerak, Vidikovac i Stari Košutnjak prednjače po cenama u tom delu grada.

Pažnju nam je privukao oglas, u kojem piše da se izdaje prazan (nenamešten) stan u jednom od boljih kvartova Rakovice, po ceni od čak 2.500 evra mesečno.

Stan je dupleks i ima blizu 300 m2, potpuno je nov i moderno uređen, ali čini se da je cena, ipak, paprena u odnosu na samu lokaciju i ono što nekretnina nudi. Takve cene se ne viđaju često ni u "top beogradskim naseljima".

Takođe, u oglasu se navodi da na dogovorenu cenu kupac plaća proviziju agenciji, u visini od 50 odsto. Primera radi, prema sličnim parametrima: salonac u Njegoševoj ulici, od oko 250 m2, takođe prazan i moderan/renoviran, mesečno košta 2.600 evra.

Jedina razlika je što je jedinica na Vračaru - starogradnja. Agencijska provizija takođe iznosi 50%. Ako ste stanodavac ili podstanar, pišite nam u komentarima kakva su vaša iskustva.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(BTelergaf Biznis/B.Đ.)