Šta umanjuje cenu nekretnina, iako stan na fotografijama izgleda vrhunski?

Nije sve onako kako izgleda... Ovih 5 trendova s Instagrama mogu biti i mane prilikom prodaje

Foto: Freepik

Dom uređen po poslednjim trendovima možda izgleda fantastično na vašem Instagramu, ali treba da znate da ulaganje u najnovije "modne" aktuelnosti - nije uvek dobra ideja i, zapravo, može da "obori" cenu nekretnine koju prodajete.

Otkrivamo vam nekoliko trenutno popularnih "detalja", odnosno komada nameštaja u stanu koji se svakodnevno "vrte" na društvenim mrežama i dobijaju mnogo lajkova, ali - to ne znači da su te nekretnine i u realnosti primamljive kupcima.

1. Samostojeće kade izgledaju fantastično, ali uglavnom su dosta nepraktične. Vizuelno se uklapaju u nove, moderne, minimalističke stanove, ipak, zahtevnije su za održavanje. Zauzimaju više prostora, manje su praktične prilikom ulaska/izlaska u kadu, a pristup cevima - ako dođe do curenja - može biti veoma skup. Ovakve kade, takođe, zahtevaju dodatni prostor za odlaganje peškira ili sapuna/šampona, koji obično stoje na uglovima konvencionalne kade ili na policama unutar tuš kabina.

2. Pozlaćene drške, recimo, na kuhinjskim elementima jesu elegantne, ali bi neki stručnjaci rekli i da su "previše trendi", ma koliko arhaično delovale. Glavni problem je što ubrzo nakon postavljanja mogu izgledati "prljavo", i ne uklapaju se tako lako u ostale komade nameštaja, posebno kada boja izbledi, a drška se pohaba.

3. Kućne teretane izgledaju "bombastično" na društvenim mrežama, i posebno su zaživele tokom 2020, usled pandemije i karantina. Međutim, sada kada su mere ublažene, ljudi se masovno vraćaju "pravim teretanama" koje nemaju zamenu. U tom smislu, soba za vežbanje u kući može postati suvišna, a potencijalni kupci bi, možda, želeli da korisnije iskoriste prostor. Neverovano, ali dodatni prostor pretvoren u kupatilo ili spavaću sobu - može podići cenu vaše nekretnine za čak 15 odsto.

4. Kuhinjsko ostrvo bez sumnje izgleda fenomenalno na fotografijama, i pre svega odaje utisak modernog, luksuznog životnog prostora. Influenseri posebno vole takav enterijer. Međutim, "rezervisani" su samo za velike stanove, i mogu da naprave problem u skučenim kuhinjama. Kako kupci danas najviše traže stanove od 45 do 60 kvadrata, jasno vam je da kuhinjsko ostrvo za većinu može biti greška.

5. Živopisni špajz je odraz "tipičnog stana iz američkog filma", zar ne? Kada vidite sve te besprekorno poređane testenine, džempove, kremove, čajeve i ostale sitnice, sigurno vam se dopada ideja da u svom stanu imate zasebno mesto za čuvanje hrane. Ostava zaista može biti odlična karakteristika za kuhinju, ali ne svaka: moraju biti dobro uklopljene u prostor i istinski korisne - da bi bile privlačne budućim vlasnicima stana. Problem je što mogu da oduzmu mnogo mesta u stanu, i to direktno smanjuje cenu nekretninu, prema mišljenju nekih eksperata.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)