Australija je nova Kalifornija: Eksplozija nekretnina, navala iz Kine, Singapura i Velike Britanije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Melburn je bio najtraženije mesto za kupce, a slede Sidnej, Pert i Zlatna obala

Foto: Shutterstock

Sve je više stranih kupaca nekretnina u Australiji, a novi izveštaj otkriva koje nacije dominiraju scenom nekretnina u zemlji.

Kada je reč o stranim kupcima koji ulažu u privatni sektor nekretnina, na pamet nam obično padaju kineski, indijski i singapurski kupci za koje se smatra da podižu cene nekretnina.

Međutim, istraživanje koje je prikupila globalna platforma za uvid u nekretnine Knight Frank otkrila je da dok investitori iz Kine i Singapura čine deo australijskog tržišta stranih kupaca, zemlja sa najvećim brojem kupaca nekretnina koji kupuju australijske nekretnine po ceni preko 2 miliona dolara nalazi se na sasvim drugom kontinentu.

Sudeći po najnovijim podacima, najveći broj kupaca nekretnina dolazi iz Velike Britanije, a odmah iza nje slede SAD.

Iako se u izveštaju ne navodi tačan broj stanovnika koji su investirali na australijsko tržište nekretnina iz ove dve zemlje, tržišni podaci sa realestate.com.au pokazuju da je interesovanje za pretragu australijskih nekretnina na njegovom sajtu povećano za 30 odsto.

Nadin Goldfut, izvršni partner u pravnoj grupi za imigraciju Fragomen u Velikoj Britaniji, rekla je da je pandemija vodeći faktor za Evropljane koji su odlučili da se presele u Australiju.

- Broj ljudi koji su odjednom bili u mogućnosti da rade svoj postojeći posao u novoj zemlji brzo se povećao - rekla je ona.

Alasdair Pritchard iz Knight Frank-a je takođe rekao da su volatilnost i nepredvidljivost na tržištu nekretnina u Velikoj Britaniji i Evropi naterali ljude da investiraju u inostranstvo.

Prema PropTrack-ovom izveštaju o pretrazi u inostranstvu za 2022. godinu, Melburn je bio najtraženije mesto za kupce iz UK, a slede Sidnej, Pert i Zlatna obala.

Telegraf Biznis je nedavno pisao o maloj kući na sidnejskoj obali u Kabariti, koju je jedna porodica kupila 1969. godine za 17.000 dolara, a koje je prodata za više od 8 miliona dolara.

(Telegraf Biznis)