Novogradnja u Šapcu 2.000 evra, a Kragujevac postaje oaza za strance: Traže samo jedan tip stana

Vreme čitanja: oko 2 min.

U srcu Šumadije, u odnosu na lane, cena po kvadratu je veća za 280 evra

Foto: Tanjug/Branko Lukić

Cena stanova u novogradnji u Kragujevcu kreće se od 1.300 do 1.700 evra po kvadratu, što je u proseku, u odnosu na prošlu godinu, skuplje za oko 280 evra po kvadratu.

U Šapcu se cena kreće u rasponu od 1.300 do 1.500 evra za stanove u staroj gradnji, a za novogradnju je potrebno izdvojiti 1.800 evra plus PDV, što znači da cena ide do 2.000 evra, dok je situacija u Čačku nešto drugačija, pa su cene stanova u blagom opadanju.

Tako je u Čačku za staru gradnju potrebno izdvojiti do 1.000 evra po kvadratu, a za novu - između 1.250 i 1.400 evra, plus PDV.

U Kragujevcu se najviše prodaju manji stanovi od 30 do 40 kvadrata, dok stanove od 60 i 70 kvadrata kupuju mladi bračni parovi, koji su u velikom broju zaposleni u zdravstvu i IT sektoru.

Prema rečima predstavnika agencija za nekretnine, u Kragujevcu poslednjih godina ima sve više kupaca i iz drugih gradova, ali i iz inostranstva. Stanove u novogradnji u Kragujevcu kupuju i Beograđani, ali i naši ljudi koji žive i rade u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Interesantno je da su stanove u Kragujevcu pazarili i kupci iz Amerike, Kine i Rusije.

Foto: Tanjug/Branko Lukić

Cenu kvadrata diktira povećana potražnja

Prema rečima Branislava Šoškića, agenta za prodaju nekretnina, iznos koji su kupci spremni da plate u kešu za kupovinu stana u Kragujevcu je maksimalno 60 hiljada evra, dok se skuplji stanovi kupuju na kredit.

Ipak, zbog nepovoljnih uslova koje banke nude za stambene kredite i visokih kamata, kupci se radije odlučuju da keširaju novac za stanove do 40 kvadrata.

Potražnja za starom gradnjom je nešto manja, ali su i tu cene više u odnosu na prošlu godinu za oko 200 evra i kreću se od 900 do 1.200 evra po kvadratu.

U Šapcu je, na primer, od početka godine otvoreno desetine gradilišta na kojima niču nove zgrade. Cena kvadrata kreće se od 1.300 do 1500 evra za manje stanove u staroj gradnji, dok je za novogradnju potrebno izdvojiti 1.800 evra plus PDV, rekao je za Tanjug Aleksandar Mitrović iz jedne agencije za nekretnine.

Samo u Ulici Kralja Milana završavaju se tri zgrade.

Jedan od investitora kaže da završavaju četiri zgrade i da je u planu izgradnja još 200 stanova u narednih godinu dana. To su takozvane "pametne zgrade" u kojima se daljinski upravlja uređajima, a cena je 1.800 evra plus PDV.

Kupci su uglavnom naši građani, koji žive i rade u inostranstvu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)