Srbi našli kuću u Grčkoj za 20.000 evra, uložili još 10.000 u renoviranje: Kod nas ni plac nema za te pare

M. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Kuća ima dva nivoa po 50 kvarata i plus podrum od nekih 30 kvadrata

Foto: Shutterstock

Jedna porodica iz Srbije ispričala je za popularni sajt o Grčkoj kako je došla do svog malenog parčeta raja. Naime, pre godinu dana počeli su da razmišljaju o kupovini kuće na moru, imali su nešto malo više od 20.000 evra i izbor od pet kuća. Danas, mogu da se pohvale nekretninom od 130 kvadrata u Kavali koja će uskoro biti potpuno funkcionalna. Ovo je njihova priča.

Naime, u okviru budžeta mogli su da biraju samo između pet kuća, a izbor je odmah pao na prvu jer su ostale četiri bile veoma zapuštene. Međutim, samo nekoliko sati nakon što su rekli vlasniku da će kupiti kuću, on im se javio da se predomislio.

Razočarani, vratili se u Srbiju sa molbom da im se vlasnik javi ako ipak odluči da je proda. Što se srećom, i desilo nekoliko meseci kasnije.

- Od tog trenutka ceo proces je trajao oko godinu dana. Iskreno je meni sve to ličilo na prevaru jer trenutno u Srbiji za taj novac se ni plac ne može kupiti, naročito jer ne znam grčki i moramo sam svima da verujem da će me ispoštovati - priča Srbin za Nikana.gr.

Nakon što su preveli kuću, vodu i struju na njih i završili sve što je potrebno oko papirologije, ova porodica može da kaže da su Grci jako pošteni i dobri ljudi.

- Stekao sam nekoliko prijatelja i stvarno su uvek tu za sve, čak imam i na koga da se oslonim dok sam u Srbiji. Nisam u skorije vreme pratio nekretnine ali mislim da smo jako dobro prošli i da nema puno takvih ponuda. S obzirom da se kuća nalazi u starom gradu, blizu centra i ima dva nivoa po 50 kvarata i plus podrum od nekih 30 kvadrata - priča dalje.

Uložili između 7 i 10.000 evra u renoviranje

Navodi da je u kuću bilo potrebno dosta ulaganja, te da su potrošili između 7 i 10.000 evra, ali i da su jeftinije prošli jer su dovodili radnike iz Srbije.

- Ni sam nisam siguran ali do sada neka bude od 7 do 10 hiljada evra. Dosta toga je urađeno, jedno kupatilo potpuno renovirano, drugo od nule napravljeno u podruu, klime su ugrađene, sav nameštaj zamenjen, sve je okrečeno i ofarbano, ugrađena je trofazna struja (priključak, ugradnja, nova tabla i ruke su koštale 1.000 evra), to je morao sertifikovan električar da radi jer je pre toga bila samo monofazna. Bitno je napomenuti da smo dovodili iz Srbije majstore za ostalu struju i vodu, koji su nam i prijatelji, pa je bilo povoljnije. Ne znam koliko bi sve to koštalo tamo i siguran sam da bi potrajalo jer kod njih sve to ide laganije. U ukupnu sumu ubrajam i kupljenu veš mašinu, bojler, klime, televizor - priča Srbin.

Ova porodica uskoro privodi kraju renoviranje, a svakome ko poželi da pronađe svoje maleno parče raja kraj mora, imaju da poruče:

- Ako se neko odluči na ovakav korak, predlažem mu da se naourža strpljenjem i poverenjem, ali da će na kraju sve biti kako treba.

Takođe, kaže da su cene u marketima u Kavali prilično slične našim, a da se dosta toga može naći i jeftinije.

- Ali neke stvari su recimo skuplje, na primer pivo - našalio se Srbin na kraju.

(Telegraf Biznis)