Kako da uštedite 225 evra, a da ništa ne radite

Guverner NBS poručuje da svoju ušteđevinu čuvate u dinarima

Dinarska štednja je isplativija u Srbiji, rekla nam je guverner NBS Jorgovanka Tabakivić.

Kako nam je istakla u intervjuu, analize potvrđuju da je štednja u domaćoj valuti isplativija, a NBS radi na tome da depoziti budu sigurni

- Naša uloga je da učinimo sve da depoziti budu sigurni i da štednja u domaćoj valuti bude isplativija, što potvrđuju i naše analize - da je dinarska štednja isplativija i u kratkom i u dugom roku. Pri tome, imamo i konstantan rast štednje - rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima, štednja stanovništva nastavila je da raste i u ovoj godini i dostigla je nove najviše vrednosti. Krajem aprila dinarska štednja iznosila je 66,8 milijardi dinara, a devizna 10,3 mlrd evra.

- Posebno želim da istaknem rast dinarske štednje stanovništva, jer je ona znak većeg poverenja u domaću valutu. Pošto je u 2018. povećana za 22%, na 61,1 miijardi dinara, što je najveći rast od 2013. kada su kamatne stope na štednju bile na znatno višem nivou, dinarska štednja stanovništva je nastavila snažan rast i u 2019. i za četiri meseca povećana  je za 5,7 mlrd dinara -

Tome, kako je rekla, doprinose stabilnost cena i relativna stabilnost deviznog kursa, viša kamata na dinarsku u odnosu na štednju u devizama, kao i povoljniji poreski tretman dinarske štednje.

To u prkasi znači da štediša štediša koji je u decembru 2012. godine položio 100.000 dinara (oko 855 evra) na dinarsku štednju i svake godine obnavljao ugovor dobio bi u decembru 2018. gotovo 26.500 dinara (225 evra) više od štediše koji bi u istom periodu i uz iste pretpostavke položio 100.000 dinara (oko 855 evra) u evrima na deviznu štednju.

Šta vi mislite, gde i kako treba čuvati novac? Odgovorite nam u našoj anketi.

(Telegraf Biznis)