I bogataši mogu da žive skromno: 9 saveta koji će vam sačuvati novac u džepu

Bafet je poznat po tome što drži oblast investiranja "u malom prstu", ali i po tome što ne voli brendove i besmisleno rasipanje

Voren Bafet / Foto: Tanjug/AP

Američki investitor i osnivač kompanije "Berkšir Hatavej", Voren Bafet, ovog avgusta puni 91 godinu, ali je i dalje nezaustavljiv.

Iako mu je biznis "u krvi" i dobro zna kako sa novcem, to svakako ne znači da se rasipa. Štaviše, Bafet i te kako ume da štedi, a Yahoo govori o 9 saveta za "skroman život", po uzoru na iskusnog biznismena.

1. Ne razmeće se nekretninama i skupim vilama. Naime, Bafet živi u istoj kući od 1958, samo što je njena vrednost, naravno, u međuvremenu značajno porasla. Nekada je vredela oko 31.500 dolara, a sada bi je platio 288.700 dolara. Sve u svemu, ne radi se o milionima.

2. Retko uzima pozajmice, a svi znamo kolika "omča oko vrata" one mogu biti. Njegova jedina otplata kredita vezana je za kuću u Laguna Beach-u, koju je kupio 1971. godine, iako je svakako imao i novac u gotovini.

3. Doručkuje za male pare. Zaboravite na ceđene sokove, avokado tost i Benedikt jaja. Amerikanac obožava fast food hranu, te se retko odriče one iz Mekdonaldsa, koju obično kupuje na putu do kancelarije.

4. U garaži Vorena Bafeta neće naći najskuplje i najmodernije modele automobila, već na primer: unapredio je svoj Cadillac DTS iz 2006. u Cadillac XTS, za samo 45.000 dolara, tokom 2014. godine.

5. Ne zanimaju ga ni skupi brendovi, i eto uštede. Ne mari za slavna imena dizajnera ili najnoviji Ajfon. Dugo je posedovao svoj mobilni telefon "na preklop", vredan 20 dolara, dok prošle godine nije kupio Eplov uređaj.

Foto: Unsplash

6. (Više) ne investira pozajmljenim novcem. Studentima u Notre Dame-u je 1991. godine rekao: "Nikada nisam pozajmio značajniju svotu novca. Nikada nisam i neću. Ne vidim poentu u tome". Doduše, mladi Bafet je jednom pozajmio 25% svog ličnog neto bogatstva, kako bi kupio akcije, a posle je upućivao ulagače u to kako ne bi napravili istu grešku.

7. Radi ono što voli, i to je možda najvažnije od svega. Tako savetuje sve ljude, a posebno mlade. "Tražite ono što volite, umesto da jurite pozicije koje dobro zvuče u rezimeu".

8. Bafet pronalazi kreativne načine da uštedi, a kada mu se rodilo prvo dete - pretvorio je komodu u kolevku. Za drugo dete je pozajmio krevetac. Možda vam ovo zvuči kao odlazak u drugu krajnost, ali Amerikanac smatra da ne treba trošiti novac tamo gde nije neophodno. "Ako kupujete stvari koje vam nisu potrebne, kasnije ćete prodavati ono što vam jeste potrebno" - njegov je moto.

9. Koristi keš, a ne kreditne kartice. Uredniku Yahoo! Finance-a je rekao 2019. godine da 98% vremena koristi gotovinu, posebno kada je u restoranu. Iako vam ovaj čin plaćanja deluje staromodno, ređe korišćenje kartice vas, zapravo, može sprečiti da nekontrolisano trošite novac (koji nemate).

Video: Vučić: Prosečna plata u martu 555 evra, to smo čekali

(Telegraf Biznis)