Kako vam u kafićima naplate još jedno piće, a da i ne primetite: "Umesto 350, račun mi bio 540 RSD"

Gledate li pažljivo račun koji dobijete u kafiću?

Foto: Pixabay, Čitalac Telegrafa

Posle boravka u kafiću, najvažnije bi trebalo da nam bude da dobijemo fiskalni račun, ali osim toga, važno je i ono što piše na istom. Verujemo, ni sami ne gledate ponaosob baš svaku stavku, ali neobična ili ona višak ne bi trebalo da promakne.

Pojedini vlasnici kafića ponekad se dovijaju na razne načine kako da se dodatno ugrade u cenu koja će ići na džep mušterija. Tako nam se jedna čitateljka požalila da je platila dva pića umesto jednog u Jagodini, što je kasnije shvatila.

Dodatnu nevericu gosta tog istog kafića izazvala je činjenica da je to dodatno piće zapravo sastojak naručenog, ali ga računaju posebno. Da pojasnimo:

- Naručila sam koktel "mohito" za koji cena u meniju iznosi 350 dinara. Toliko košta bezalkoholni. Međutim, dodali su "bakardi" na računu kasnije pa je ispalo da mi je piće umesto 350, zapravo više od 500 dinara - priča nam S. S. (29) kojoj nije jasno zašto ne piše cena za alkoholni i zašto se sastojci posebno naplaćuju.

Kako nam kaže jedan konobar iz Beograda, u kafićima se to ne radi, odnosno, ne može da se naplaćuje posebno stavka na računu za sastojak pića. U ovom slučaju to je dotični rum koji ide u "mohito".

- Zamislite da tako naplaćujemo posebno mleko, kafu, led ili sl za svaku kafu. Račun bi bio besmilen. Ukoliko gošća kafića nije tražila dodatno piće, njemu mesto nije na tom računu - izričit je on.

Kako naovdi, i njegova iskustva govore da vlasnici kafića na ovaj način "reklamiraju" niže cene od onih stvarnih i da gost u prvi mah ne pravi razliku, čime se dovodi u zabludu. 

Foto: Čitalac Telegrafa

Situacija podseća na onaj kafić koji naplaćuje i kriške voća koje idu kao ukras na čaši pića. Kriška pomorandže kao prilog u soku naplaćivana je 50 dinara.

Podsetimo, kako smo više puta pisali, ovo slobodno tržište, vlasnici mogu da odrede cenu koju žele, a svaki potrošač, s druge strane, ima pravo izbora, može da uđe u kafić, pogleda cenovnik i sam odluči da li mu je prihvatljivo tu da sedne i popije piće.

Cene mogu tako da se drastično razlikuju od kafića do kafića, a činjenica je da ih pomeraju sezonski. Naravno, niko od njih ne bi smeo da vam naplati nešto što niste popili. 

Da li ste primetili slične situacije? Pišite nam u komentarima i na mejl biznis@telegraf.rs

Video: Kada ti se pije kafa u kafiću ali moraš da poštuješ mere: Iskusne kafedžije ni sneg neće zaustaviti

(Telegraf Biznis)