"Šta ste mi naplatili? Da mi sipate sok u usta?": Hrvatica ljuta napustila lokal, da li je u pravu? (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kafići i restorani sve više uvode inovacije u svom sistemu naplate usluga

Foto: Pixabay

Usluge koje se dodatno naplaćuju u kafićima u Hrvatskoj ne prestaju da začuđuju njihove sugrađane. Podsetimo, pre par dana smo pisali o mladiću kojem je konobar doneo račun za čašu vode, a najnovija situacija u kojoj se našla jedna Hrvatica otvara novu debatu.

Naime, kako je objasnila za Večernji.hr,  u restoranu na Malom Lošinju je naručila sok i pivo, a na računu je uz to dobila i dodatnu stavku za naplatu - cenu usluge. Kako je navela, naplaćeno joj je dodatnih pet odsto na ono što je naručila.

"Šta je service charge? Čaša... šta su mi mogli sipati sok direktno u usta?", zapitala je ljutita čitateljka u mejlu, koji je prosledila Večernjem listu, zajedno sa fotografijom računa.

I zaista, na računu stoji pivo - 35 kuna (oko 550 dinara), sok - 28 kuna (oko 450 dinara) i service charge 5 odsto - 3,15 kuna (oko 50 dinara).

Podsetimo, u Srbiji je još 2018. godine bilo reči o obaveznom uvođenju bakšiša. Tako bi napojnica iznosila 10 odsto računa.

U Americi se smatra da je obaveza svakog gosta da ostavi bakšiš u visini od 15 do 25 odsto od računa, dok je u Francuskoj napojnica zakonski uključena u račun.

U Kini i Japanu ostavljanje bakšiša sa druge strane, smatra se uvredom.  A da li vi opravdavate tu praksu? Odgovorite nam u našoj anketi:

Da svaki kafić i restoran pribegava svojim pravilima, govori i situacija u kojoj se našla jedna naša čitateljka. Naime, ona je uslugu od svega par pića i pola kilograma mesa platila 2,580 dinara.

Video: Serija Squid game dobila svoj kafić: Kako je popularna serija postala hit na tržištu

(Telegraf Biznis)