≫ 

"Šta ste mi naplatili? Da mi sipate sok u usta?": Hrvatica ljuta napustila lokal, da li je u pravu? (ANKETA)

 ≫ 

Kafići i restorani sve više uvode inovacije u svom sistemu naplate usluga

Komentari

  • 88

    11. septembar 2022 | 07:46

    Jbg,svi radimo za platu,,?

  • Shampita

    10. septembar 2022 | 21:25

    Nemam nista protiv ako je sve sto moram da platim jasno navedeno u meniju, cenovniku.....Baksis dajem samo ljubaznim osobama. Ja se uvek ljubazno obracam konobarima, nekad cekam i po 15 min da dodju, nikad ne pravim problem. U Zemunu sam u Gospodskoj jela sladoled i cura je bila jako fina, ostavljam joj baksis a ona mi isti vraca kao kusur. Kaze da su svuda kamere, da vlasnik lokala prati desavanja i da im uzima baksis. Vise tamo nikada nisam sela.

  • Bjelopavlic

    10. septembar 2022 | 21:22

    Ja podrzavam pravila u Kini i Japanu. Konobari su placeni za taj posao i zasto mora baksis? Usluzuju i u prodavnicama,bankama,apotekama....i mnogo drugih ali isto rade za platu. Kategoricki sam protiv baksisa

  • hurem 🐠

    10. septembar 2022 | 18:08

    Danas izmisljaju takve namete i stavke na rucun da bi morao poceti dovoditi knjigovodu a mislim da se nebih ni on snasao 😅

  • hurem 🐠

    10. septembar 2022 | 18:02

    Lijepa staraI opustena vremena 😁 ako si imao dao si jer takav je bio obicaj i svi sretni i zadovoljni i nije vazno koliko a ovo danas je sve bez duse 🥹

  • Dule

    10. septembar 2022 | 17:55

    Reč "bakšiš" gubi smisao ako si primoran da ga platis. Bakšiš je moja dobra volja a ono što moram da platim je cena onoga što sam konzumirao uključujući i uslugu ! Neka pivo košta i 30€ i ako mi cena odgovara popovi i platiću. Ja da mu dam bakšiš a on neljubazan do besvesti. Inače sam sklon davanju bakšiša.

  • Pele

    10. septembar 2022 | 16:11

    Retko kad sam zadovoljan restoranskom uslugom.. A bakšiš ne dajem jer me bas briga.. Ni ja nemam bakšiš a vozim gradski bus.. Svi su zadovoljni uslugom a niko da se uhvati za novčanik da da neki dinar.. Nepravedno..

  • Hoky

    10. septembar 2022 | 16:09

    Naduvali cene u restoranu pa još i bakšiš da im ostavljamo.. E pa nema..

  • Wert

    10. septembar 2022 | 16:09

    Vreme bakšiša je prošlo...

  • Lela

    10. septembar 2022 | 16:08

    Sto da dajem bakšiš za posao za koji prima redovnu platu...

  • Kas66

    10. septembar 2022 | 16:08

    Malo im je bakšiš 30 dinara.. E pa nema više ni 30 din..

  • Nana

    10. septembar 2022 | 16:07

    Nema bakšiša jer se prima plata za taj rad.. A gazda nek plati radnika a ne ja.. To sto je doneo piće ili hranu za sto je plaćen.. Ne dajem bakšiš iz principa.. A taj nek se bavi drugim poslom ako mu je mala plata ili nek traži povećanje..

  • Vass5

    10. septembar 2022 | 16:05

    Ne ostavljam bakšiš jer i ja gde radim nema bakšiša.. Koja je to budala izmislila bakšiš.. Glupost nevidjena..idiotizam..

  • Jox

    10. septembar 2022 | 16:04

    Usluga kosta a ne voda... Nece ljudi da služe dzabe neke nikogoviće. . Stara dobra vremena su prošla... Sve se plaća.. Hteli ste EU.. Eto vam je..

  • Triplajo

    10. septembar 2022 | 16:00

    Zasto bi nekom davao baksis za redovan posao,e ako uradi nekakvu uslugu van redovnog posla,onda je sasvim uredu ostaviti baksis(nagradu)!🤐

  • Dejan

    10. septembar 2022 | 15:45

    U SAD nema Plate za konobare, zato je obavezan baksis.

    • 10. septembar 2022 | 15:49

      jašim

      @Dejan

      Ne lupetati 🥺

    • 10. septembar 2022 | 16:09

      Bass

      @Dejan

      Idiotizam...

    • 10. septembar 2022 | 18:38

      Laki

      @Dejan

      Ima plata samo sto je mnogo manja od proseka Izlazi se izmedju 150 do 250 dolara dnevno sa baksisom Sad zavisi ako imas vise posla vise ces i zaraditi Uglavnom svakom konobaru se isplati da ima vise nego manje posla

  • Vitez Koja

    10. septembar 2022 | 14:14

    Ja sam bio konobar i šanker,ali sam protiv uvođenja napojnica, odnosno bakšiša kao obavezno.To je nešto što je stvar kulture i toga da li ste zadovoljni uslugom ili niste.Ima i kod nas tih pokušaja, ali kada sam to video isto sam pitao što i ova gospođa i nikada više nisam ušao tamo.Marže na proizvodima u ugostiteljskim objektima su ogromne, jesu i troškovi veliki, ali je činjenica da vlasnici prometnih ugostiteljskih objekata zarađuju ozbiljne pare i ako imaju kvalitetne konobare koji im doprinose dobroj usluzi treba i da ih dobro plate, a ako su dobri zaradiće dosta i od bakšiša.Ipak je to posao za koji nije potrebno neko posebno školovanje, a većina zarađuje na nivou direktora manjih firmi i ovako.Recimo jedan espreso da se napravi košta od 20-25din , a u BG- se prodaje od 170-300 din, sa PDV-om -ako vam otkuca fiskalni račun.Retko ko hoće da obuči konobare, kako bi im unapredili uslugu i kako bi oni zaradili više para, a gosti bili zadovoljni, već većina vlasnika i sama nije iz posla, već izigravaju gazde i hoće sa što manje ulaganja da što više zarade, pa zapošljavaju neke klince kojima niko nije pokazao šta i kako se to radi, gosti čekaju porudžbine, oni ne znaju ni da nose, pa prosipaju, ne znaju ni da priđu, niti da naprave dodatni promet...

    • 10. septembar 2022 | 14:32

      Pera Ždera

      @Vitez Koja

      Istina, a račun u Nišu u devedeset posto kafića morate da potražite uz to u nekima nemože da se plati karticom.

  • Dr mićo

    10. septembar 2022 | 14:12

    Konobar je tu da vas posluži da biste bili gost ko dava obućari bakšiš što vam popravi cipele

  • Vlada

    10. septembar 2022 | 13:38

    U Veneciji je to normalno na svakom racinu bilo sta da narucis placas servicio.

  • Doktor

    10. septembar 2022 | 13:00

    Svaki put kada sam od konobara "ispoštovan", kvalitetom usluge, ljubaznošću i pristojnošću, bakšiš se našao na stolu. Ne pada mi na pamet da bakšiš dajem namrgodjenom i neljubaznom konobaru.