Nemam nista protiv ako je sve sto moram da platim jasno navedeno u meniju, cenovniku.....Baksis dajem samo ljubaznim osobama. Ja se uvek ljubazno obracam konobarima, nekad cekam i po 15 min da dodju, nikad ne pravim problem. U Zemunu sam u Gospodskoj jela sladoled i cura je bila jako fina, ostavljam joj baksis a ona mi isti vraca kao kusur. Kaze da su svuda kamere, da vlasnik lokala prati desavanja i da im uzima baksis. Vise tamo nikada nisam sela.
Ja podrzavam pravila u Kini i Japanu. Konobari su placeni za taj posao i zasto mora baksis? Usluzuju i u prodavnicama,bankama,apotekama....i mnogo drugih ali isto rade za platu. Kategoricki sam protiv baksisa
Lijepa staraI opustena vremena 😁 ako si imao dao si jer takav je bio obicaj i svi sretni i zadovoljni i nije vazno koliko a ovo danas je sve bez duse 🥹
Reč "bakšiš" gubi smisao ako si primoran da ga platis. Bakšiš je moja dobra volja a ono što moram da platim je cena onoga što sam konzumirao uključujući i uslugu ! Neka pivo košta i 30€ i ako mi cena odgovara popovi i platiću. Ja da mu dam bakšiš a on neljubazan do besvesti. Inače sam sklon davanju bakšiša.
Retko kad sam zadovoljan restoranskom uslugom.. A bakšiš ne dajem jer me bas briga.. Ni ja nemam bakšiš a vozim gradski bus.. Svi su zadovoljni uslugom a niko da se uhvati za novčanik da da neki dinar.. Nepravedno..
Nema bakšiša jer se prima plata za taj rad.. A gazda nek plati radnika a ne ja.. To sto je doneo piće ili hranu za sto je plaćen.. Ne dajem bakšiš iz principa.. A taj nek se bavi drugim poslom ako mu je mala plata ili nek traži povećanje..
Ima plata samo sto je mnogo manja od proseka
Izlazi se izmedju 150 do 250 dolara dnevno sa baksisom
Sad zavisi ako imas vise posla vise ces i zaraditi
Uglavnom svakom konobaru se isplati da ima vise nego manje posla
Ja sam bio konobar i šanker,ali sam protiv uvođenja napojnica, odnosno bakšiša kao obavezno.To je nešto što je stvar kulture i toga da li ste zadovoljni uslugom ili niste.Ima i kod nas tih pokušaja, ali kada sam to video isto sam pitao što i ova gospođa i nikada više nisam ušao tamo.Marže na proizvodima u ugostiteljskim objektima su ogromne, jesu i troškovi veliki, ali je činjenica da vlasnici prometnih ugostiteljskih objekata zarađuju ozbiljne pare i ako imaju kvalitetne konobare koji im doprinose dobroj usluzi treba i da ih dobro plate, a ako su dobri zaradiće dosta i od bakšiša.Ipak je to posao za koji nije potrebno neko posebno školovanje, a većina zarađuje na nivou direktora manjih firmi i ovako.Recimo jedan espreso da se napravi košta od 20-25din , a u BG- se prodaje od 170-300 din, sa PDV-om -ako vam otkuca fiskalni račun.Retko ko hoće da obuči konobare, kako bi im unapredili uslugu i kako bi oni zaradili više para, a gosti bili zadovoljni, već većina vlasnika i sama nije iz posla, već izigravaju gazde i hoće sa što manje ulaganja da što više zarade, pa zapošljavaju neke klince kojima niko nije pokazao šta i kako se to radi, gosti čekaju porudžbine, oni ne znaju ni da nose, pa prosipaju, ne znaju ni da priđu, niti da naprave dodatni promet...
Svaki put kada sam od konobara "ispoštovan", kvalitetom usluge, ljubaznošću i pristojnošću, bakšiš se našao na stolu. Ne pada mi na pamet da bakšiš dajem namrgodjenom i neljubaznom konobaru.
88
Jbg,svi radimo za platu,,?
Podelite komentar
Shampita
Nemam nista protiv ako je sve sto moram da platim jasno navedeno u meniju, cenovniku.....Baksis dajem samo ljubaznim osobama. Ja se uvek ljubazno obracam konobarima, nekad cekam i po 15 min da dodju, nikad ne pravim problem. U Zemunu sam u Gospodskoj jela sladoled i cura je bila jako fina, ostavljam joj baksis a ona mi isti vraca kao kusur. Kaze da su svuda kamere, da vlasnik lokala prati desavanja i da im uzima baksis. Vise tamo nikada nisam sela.
Podelite komentar
Bjelopavlic
Ja podrzavam pravila u Kini i Japanu. Konobari su placeni za taj posao i zasto mora baksis? Usluzuju i u prodavnicama,bankama,apotekama....i mnogo drugih ali isto rade za platu. Kategoricki sam protiv baksisa
Podelite komentar
hurem 🐠
Danas izmisljaju takve namete i stavke na rucun da bi morao poceti dovoditi knjigovodu a mislim da se nebih ni on snasao 😅
Podelite komentar
hurem 🐠
Lijepa staraI opustena vremena 😁 ako si imao dao si jer takav je bio obicaj i svi sretni i zadovoljni i nije vazno koliko a ovo danas je sve bez duse 🥹
Podelite komentar
Dule
Reč "bakšiš" gubi smisao ako si primoran da ga platis. Bakšiš je moja dobra volja a ono što moram da platim je cena onoga što sam konzumirao uključujući i uslugu ! Neka pivo košta i 30€ i ako mi cena odgovara popovi i platiću. Ja da mu dam bakšiš a on neljubazan do besvesti. Inače sam sklon davanju bakšiša.
Podelite komentar
Pele
Retko kad sam zadovoljan restoranskom uslugom.. A bakšiš ne dajem jer me bas briga.. Ni ja nemam bakšiš a vozim gradski bus.. Svi su zadovoljni uslugom a niko da se uhvati za novčanik da da neki dinar.. Nepravedno..
Podelite komentar
Hoky
Naduvali cene u restoranu pa još i bakšiš da im ostavljamo.. E pa nema..
Podelite komentar
Wert
Vreme bakšiša je prošlo...
Podelite komentar
Lela
Sto da dajem bakšiš za posao za koji prima redovnu platu...
Podelite komentar
Kas66
Malo im je bakšiš 30 dinara.. E pa nema više ni 30 din..
Podelite komentar
Nana
Nema bakšiša jer se prima plata za taj rad.. A gazda nek plati radnika a ne ja.. To sto je doneo piće ili hranu za sto je plaćen.. Ne dajem bakšiš iz principa.. A taj nek se bavi drugim poslom ako mu je mala plata ili nek traži povećanje..
Podelite komentar
Vass5
Ne ostavljam bakšiš jer i ja gde radim nema bakšiša.. Koja je to budala izmislila bakšiš.. Glupost nevidjena..idiotizam..
Podelite komentar
Jox
Usluga kosta a ne voda... Nece ljudi da služe dzabe neke nikogoviće. . Stara dobra vremena su prošla... Sve se plaća.. Hteli ste EU.. Eto vam je..
Podelite komentar
Triplajo
Zasto bi nekom davao baksis za redovan posao,e ako uradi nekakvu uslugu van redovnog posla,onda je sasvim uredu ostaviti baksis(nagradu)!🤐
Podelite komentar
Dejan
U SAD nema Plate za konobare, zato je obavezan baksis.
Podelite komentar
jašim
@Dejan
Ne lupetati 🥺
Podelite komentar
Bass
@Dejan
Idiotizam...
Podelite komentar
Laki
@Dejan
Ima plata samo sto je mnogo manja od proseka Izlazi se izmedju 150 do 250 dolara dnevno sa baksisom Sad zavisi ako imas vise posla vise ces i zaraditi Uglavnom svakom konobaru se isplati da ima vise nego manje posla
Podelite komentar
Vitez Koja
Ja sam bio konobar i šanker,ali sam protiv uvođenja napojnica, odnosno bakšiša kao obavezno.To je nešto što je stvar kulture i toga da li ste zadovoljni uslugom ili niste.Ima i kod nas tih pokušaja, ali kada sam to video isto sam pitao što i ova gospođa i nikada više nisam ušao tamo.Marže na proizvodima u ugostiteljskim objektima su ogromne, jesu i troškovi veliki, ali je činjenica da vlasnici prometnih ugostiteljskih objekata zarađuju ozbiljne pare i ako imaju kvalitetne konobare koji im doprinose dobroj usluzi treba i da ih dobro plate, a ako su dobri zaradiće dosta i od bakšiša.Ipak je to posao za koji nije potrebno neko posebno školovanje, a većina zarađuje na nivou direktora manjih firmi i ovako.Recimo jedan espreso da se napravi košta od 20-25din , a u BG- se prodaje od 170-300 din, sa PDV-om -ako vam otkuca fiskalni račun.Retko ko hoće da obuči konobare, kako bi im unapredili uslugu i kako bi oni zaradili više para, a gosti bili zadovoljni, već većina vlasnika i sama nije iz posla, već izigravaju gazde i hoće sa što manje ulaganja da što više zarade, pa zapošljavaju neke klince kojima niko nije pokazao šta i kako se to radi, gosti čekaju porudžbine, oni ne znaju ni da nose, pa prosipaju, ne znaju ni da priđu, niti da naprave dodatni promet...
Podelite komentar
Pera Ždera
@Vitez Koja
Istina, a račun u Nišu u devedeset posto kafića morate da potražite uz to u nekima nemože da se plati karticom.
Podelite komentar
Dr mićo
Konobar je tu da vas posluži da biste bili gost ko dava obućari bakšiš što vam popravi cipele
Podelite komentar
Vlada
U Veneciji je to normalno na svakom racinu bilo sta da narucis placas servicio.
Podelite komentar
SS
@Vlada
Nismo u Veneciji prijatelju.
Podelite komentar
Doktor
Svaki put kada sam od konobara "ispoštovan", kvalitetom usluge, ljubaznošću i pristojnošću, bakšiš se našao na stolu. Ne pada mi na pamet da bakšiš dajem namrgodjenom i neljubaznom konobaru.
Podelite komentar
Detroit
@Doktor
Ispravno Doktore👏
Podelite komentar