Milunka Savić ubedljivi pobednik naše ankete: "Zaslužila je da njen lik krasi srpski novac"

Odmah posle heroine Velikog rata, najviše vaših glasova je prikupio motiv "pejzaži iz Srbije"

Foto: Vistesvet

Priča o eminentnim likovima na srpskim novčanicama čini se kao neiscrpna tema, uvek aktuelna. U medijima, ali i na forumima ili u užim krugovima, često se diskutuje o tome ko bi trebalo da se nađe na našem novcu, odnosno ko je to najviše zaslužio.

Kako trenutno stoje stvari, na srpskom papirnatom novcu se nalazi lik samo jedne žene, a to je čuvena slikarka Nadežda Petrović (200 dinara). Mnogi su stava da bi, najpre, trebalo uvrstiti lik makar još jedne žene.

Ova tema je nedavno pokrenuta i na Reddit-u, gde je jedan od korisnika upitao "Koje bi ličnosti voleli da vidite na srpskim novčanicama?". Odgovori su krenuli da se ređaju, a jedan je glasio:

"Možda Milunka Savić ima najviše smisla da bude na novčanici, pošto imamo samo jednu ženu trenutno, a i sasvim sigurno je zaslužila".

 

U međuvremenu, u anketi Telegraf Biznisa smo vas pitali za vaše mišljenje. Od ponuđenih opcija, a to su: Mihajlo Pupin, Desanka Maksimović, Ivo Andrić, Milunka Savić, Isidora Sekulić, Miodrag Petrović Čkalja, ili pak pejzaži iz Srbije, odnosno životinje poput orla, risa, vuka - 30,90% vas je glasalo za srpsku heroinu.

Možemo reći da je Milunka Savić ubedljivo ispred drugih, jer "pejzaži iz Srbije" - koji su na drugom mestu - imaju 16,83 odsto glasova; dakle, dosta manje od Milunke.

Na trećem mestu su simboli orla, risa, vuka, koji su prikupili 12,81 odsto glasova.

Za Pupina je glasalo 11,56% naših čitalaca, a za Čkalju 11,31 odsto. Slede Ivo Andrić (9,05%), Desanka Maksimović (6,53%) i Isidora Sekulić (1,01%).

Napominjemo da su istaknuti rezultati izvučeni na osnovu preseka stanja u jednom momentu današnjeg dana, te da su skloni promenama u skladu sa daljim odzivom čitalaca koji glasaju.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)