"Narod kuka da nema para, a troše i troše...": Imamo i rekordera, irvasa od 200 evra (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrede li praznični predmeti ovoliko? Pišite nam u komentarima...

Foto: Shutterstock

Ovih dana primećujemo da su radnje koje prodaju stvari za kuću/praznične ukrase, jednako krcate kao i supermarketi. Građani Srbije uveliko spremaju "zalihe" hrane pred Novu godinu i Božić, a po svemu sudeći - ne odriču se ni ukrasa.

Ali, ne samo da su radnje dobro opremljene, već su i cene značajno skočile.

Ako želite većeg Deda Mraza, irvasa ili neku drugu figuru, za to ćete morati da izdvojite oko 50 evra. Tek ponegde ima popusta. Poslednjih godina, pravu ekspanziju su doživeli i olovni vojnici koji, čini se, ranije nisu bili u fokusu.

S obzirom na bogatu ponudu prazničnih kugli, i pomenutih predmeta, potražnja za jelkom i ukrasima za jelku je pomalo "u senci". Svakako, naći će se u gotovo svačijem domu i ove zime, ali kupci sve više daju primat i drugim oblicima dekoracije.

Verovali ili ne, u jednoj radnji sa ukrasima, u širem centru Beograda, pronašli smo većeg olovnog vojnika koji košta čak 16.000 dinara.

S druge strane, u poznatoj radnji sa stvarima za kuću, koja godinama posluje u Srbiji, možete pronaći olovne vojnike dimenzija 11x12x50 cm, po ceni od 2.000 dinara, na sniženju.

Foto: Shutterstock

- Ljudi kupuju, nema šta. Došla nam je žena koja je iskeširala 14.000 dinara za ukrase, daju 200.000 za stolove. Nije baš da narod nema para, kako obično kažemo. Da, većina verovatno nema, ali i dobar deo njih očigledno može to da nadomesti - priča nam jedna Beograđanka, zaposlenja u prodavnici rasvete, nameštaja, dekoracije i poklona svetski poznatih brendova.

Kako se kreću ostale cene?

  • Novogodišnje lanterne LED (13x26 cm) su oko 3.000 dinara
  • Snežne kugle (11x15 cm) takođe do 3.000 dinara
  • Viseće dekoracije su više od 50 evra
  • Dekoracija Krcko Oraščić, 110 cm, košta tačno 15.999 dinara
  • Dekoracija Lokomotiva 18x40x100cm je 13.999 dinara
  • Dekoracija Irvas Sniffy 180cm - 24.999 dinara
Printskrin: emmezeta.rs

Kada smo kod ovakvih cena, koje završavaju brojem "9", biće vam korisno da znate i ove trikove kojima se služe trgovci kada formiraju takve cene.

Inače, kada se rade analize o rashodima za praznike, nekako se uvek potencira potrošnja u SAD, jer Amerikanci nesumnjivo troše najviše novca u te svrhe: u proseku, svaka osoba potroši oko 1.000 dolara godišnje, za Božić.

Takođe, 96% Amerikanaca kupuje poklone za porodicu i prijatelje, dok više od 200 dolara daju za Božić, nevezano za predmete i poklone. Kanađani troše čak duplo više od Amerikanaca.

Amerikanci su lani, u proseku, potrošili 648 USD za kupovinu poklona članovima porodice, prijateljima, kolegama.

U 2021. globalno tržište božićne dekoracije vredelo je 6,8 milijardi dolara, a cifra će nastaviti da raste: sa više od 7 milijardi dolara u 2022, preko 8,6 milijardi dolara 2024, pa do 9,6 milijardi dolara u 2027. godini.

Video: Top 3 saveta: Kako da se za ove praznike malo odmorite od posla?

(Telegraf Biznis)