Cveće je najprodavaniji poklon za 8. mart: Imamo veliki potencijal u sektoru proizvodnje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija je u 2022. izvezla 31,3 miliona evra cveća i ukrasnog bilja

Foto: Shutterstock

Ruže, orhideje, narcisi i lale... neki u rukama nose i po dva buketa, a i ima i onih koji su svoju kupovinu obavili još juče. Došao je i taj dan kada muškarci imaju "pune ruke posla", cvećari zarađuju koji dinar više, a žene, ćerke, sestre i majke dobijaju pažnju koju zaslužuju tokom cele godine.

Od kada je veka i vekova, kolokvijalno rečeno, za praznik žena, 8. mart, daruje se cveće kao skroman simbol ljubavi prema lepšem polu. Setite se samo osnovne i srednje škole, pa kada su dečaci iz razreda svakoj drugarici na stolu ostavljali po jednu simboličnu ružu, čisto da naglase: "vidimo te i poštujemo".

Slična situacija je i u velikom broju firmi gde zaposlene danas dobijaju mali gest pažnje, a u nekim firmama i skraćeno radno vreme.

Danas je dan kada ćete proći pored šarenolokih cvećara i nećete odoleti da ne zastanete i kupite barem jednu ružu, danas je dan kada su ulice pune nasmejanih lica sa komadom cveća u rukama i danas je dan kada darujete i baku sa ulice i dragu ženu koju poznajete.

Danas je dan koji miriše na živopisne cvetove, simboliku ljubavi i znanje da se bez "ženskog pola ne može". Današnji dan je i dan koji nas podseća da 8. mart nije samo cveće u ruci, već mnogo više od toga.

Koliko smo cveća izvezli lani?

Vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije u sektoru proizvodnje cveća i ukrasnog bilja iznosila je 31,3 miliona evra u 2022. godini. U protekle dve godine, vrednost uvoza je značajnije povećana u odnosu na izvoz, a tome je najviše doprinelo povećanje uvozne cene cveća i ukrasnog bilja, kao posledice ekonomske situacije u celom svetu, poručuju iz Udruženja za biljnu i prehrambenu proizvodnju Privredne komore Srbije.

Najviše se izvozilo cveće i sadni materijal, i to na tržište EU, koje ima 43 odsto udela u srpskom izvozu, zatim živo cveće, posebno ruže i to u zemlje Carinske unije (Rusiju, Belorusiju, Kazahstan) koje imaju 34 odsto udela u ukupnom izvozu Srbije i zemlje CEFTA regiona, a od zemalja van EU.

Kako u saopštenju navode, veliki je potencijal za proizvodnju cveća i ukrasnog bilja, kako zbog dobrih klimatskih uslova tako i zbog dužine vegetacionog perioda.

U 2021. godini smo izvezli i uvezli ruže u iznosu od oko tri miliona evra.

Video: Žene vlasnice samo 25 odsto preduzeća u Srbiji

(Telegraf Biznis)