Zbog divljanja cena na Jadranu vraća se već izumrla navika turista: "Od prošle godine smo videli da se menja"

I. N.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Split / Foto: Shutterstock

Gosti koji dolaze s prtljažnicima punim hrane, neizbežni paradajz i pašteta na plaži, prizori su sa Jadrana za koje se mislilo da su iščezli s hrvatske turističke scene.

U samim počecima turizma pojesti nešto na plaži, a nisu to uvek bili samo pašteta i paradajz, bilo je sasvim uobičajeno i prihvatljivo. Onda se turizam "profinio", ta je navika postala znak skučenih budžeta, a paradajz i pašteta povukli su se u apartmane.

Oni koji i dalje nisu krili da im je ekonomičnije da na letovanje donesu hranu iz svoje zemlje, pa bi i dalje na plaži, željni sunca, nešto malo prezalogajili, postali su – paradajz-turisti. Ta se etiketa uglavnom lepila istočnjacima, iako bi u njihove redove zalutali i Nemci, Austrijanci... Ovog leta, međutim, svedoče brojni domaćini u privatnom smeštaju, turisti opet pristižu s prtljažnicima natovarenim namirnicama.

"O, da. Dugo već radimo s Česima, Slovacima, Poljacima... koji čine 90 odsto naših gostiju, i nekada, pa i početkom 2000-ih, bilo je uobičajeno da sa sobom na letovanje donose mleko, jogurte, flaširanu vodu, mesne proizvode, papriku, sokove... Nekako oko 2010. to je prestalo, standard im je porastao, a cene se kod nas i njih manje-više izjednačile. Prošle godine smo, međutim, primetili da se nešto menja, neki gosti su opet počeli da donose hranu, a ove godine je to itekako uzelo maha. Pogotovo kad su u pitanju porodice s manjom decom. Nema nijedne koja nije sa sobom dovezla nešto od hrane", priča za Večernji vlasnica smeštaja na Pagu.

"Sad gosti dolaze čak s malim priručnim frižiderima, i prvo im je kad stignu da brže-bolje pitaju gde ih mogu uključiti u struju. Osim mesa, donose i mlečne proizvode, sokove, povrće... I to često iz svojih bašti. Puno više nego pre kuvaju u apartmanima, kad dođu dve-tri porodice koje se poznaju, često sa sobom imaju električni roštilj i zajedno roštiljaju na balkonu. Možda jednom nedeljnoizađu van na večeru, obično na ribu, ipak su na moru i žele to sebi da priušte. Fast food ih ne zanima, kažu da su im hamburgeri i pica preskupi... Pica je u našem mestu, inače, od 14 evra naviše, a hamburger se može pojesti za 12 do 17 evra", kaže sagovornica hrvatskog lista.

S obzirom na jadranske cene, bilo je samo pitanje vremena kad će ta stara navika gostiju oživeti.

"Govore da su im cene kod nas previsoke. Među mojim gostima, koji kod nas dolaze godinama, ima i profesora, doktora i običnih radnika, ali svi to kažu. Skupo je i kod njih u velikim gradovima, ali kažu da su u manjim mestima cene niže. Hrvatsku obalu jako vole, kod nas se ugodno osećaju, a i relativno smo im blizu. Međutim, u odnosu na pre korone sad im za odmor treba bar 50 odsto više novca", kaže vlasnica sa Paga koju puni prtljažnici ne iznenađuju.

Poneki se domaćini ipak iznenade kad vide što sve gosti donesu sa sobom, pa je iznajmljivaču na crikveničkoj rivijeri, recimo, bilo neobično da vidi kad su gosti s holandskom registracijom iz svog automobila izvukli i vreću krompira.

(Telegraf.rs)